null Beeld

Dit weten we nu over de werking van het coronavaccin dat Nederland heeft besteld

De eerste onderzoeksresultaten van het coronavaccin dat

Nederland heeft gekocht, lijken positief te zijn. Het vaccin, dat ontwikkeld wordt

aan de Universiteit van Oxford, zou zorgen voor de aanmaak van antistoffen én afweercellen.

Ook zou het nieuwe coronavaccin maar voor weinig bijwerkingen zorgen, zeggen wetenschappers van de Britse universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Antistoffen en T-cellen

Het coronavaccin is getest op bijna 1100 gezonde vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar. Uit die testen bleek dat het vaccin het immuunsysteem op twee manieren activeerde. Ten eerste zorgt het voor de aanmaak van neutraliserende antistoffen tegen het spike-eiwit; het eiwit dat zorgt dat het coronavirus zich aan cellen kan hechten. Deze antistoffen zorgen dat de cel beschermd wordt tegen het binnendringen van een virus. Daarnaast zorgt het vaccin voor de aanmaak van zogeheten T-cellen, afweercellen die specifiek gericht zijn tegen datzelfde spike-eiwit van het coronavirus. T-cellen zijn afweercellen in ons lijf, die geïnfecteerde cellen herkennen en die cellen instructies geven om zichzelf te vernietigen. Een combinatie van antistoffen en T-cellen lijkt nodig te zijn om het coronavirus te bestrijden; dat dit coronavaccin voor beide zorgt is dus een positieve uitkomst.

Lees ook: ‘Zes op de tien Nederlanders wil zich laten vaccineren tegen coronavirus’

Werking coronavaccin

Het is in deze eerste fase van het onderzoek eigenlijk nog te vroeg om te zeggen of dit vaccin mensen ook echt effectief beschermt tegen het virus. Uit de studie blijkt dat het coronavaccin het immuunsysteem activeert, zoals de bedoeling was, maar of dit ook echt werkt tegen het virus moet in volgende testrondes blijken. Hoewel het volgens de onderzoekers veelbelovende resultaten zijn, zijn er nog een aantal zaken die aangetoond moeten worden om te kunnen zeggen dat het écht bescherming geeft. Het vervolgonderzoek moet bijvoorbeeld nog duidelijk maken wat de beste dosis is om te krijgen, hoe vaak mensen ingeënt moeten worden en hoelang het middel ze beschermt.

Einde van het jaar

Wanneer dit coronavaccin ook daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden, hangt dus ook af van de vervolgonderzoeken. Ook moeten toezichthouders nog beslissen of ze het coronavaccin toelaten als geneesmiddel. Het bedrijf dat de vaccins produceert, AstraZeneca, hoopt voor het eind van het jaar de eerste middelen te kunnen leveren. Hoofd van het onderzoekteam in Oxford, Adrian Hill, denkt zelfs dat in september al een miljoen doses beschikbaar zouden kunnen zijn. Nederland heeft samen met Frankrijk, Italië en Duitsland alvast 300 tot 400 miljoen doseringen van het coronavaccin uit Oxford gekocht. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft alvast een bestelling gedaan voor zo’n 100 miljoen doseringen van dit middel.

Eiwit tegen coronavirus

We zullen dus nog minstens een paar maanden moeten wachten tot het coronavaccin geproduceerd kan worden, en vervolgens nog wachten tot het verspreid is over de verschillende landen. Gelukkig is er ook weer een ontwikkeling in die zoektocht naar een medicijn tegen het coronavirus. Door het toedienen van een bepaald eiwit neemt het aantal patiënten dat op de intensive care belandt namelijk drastisch af, zegt een Brits biotechbedrijf. Het gaat om het eiwit interferon beta, een stofje dat het lichaam zelf produceert bij een virale infectie. Als patiënten het eiwit inhaleren komt het direct in de longen terecht, en zou volgens de specialisten een immuunreactie gestimuleerd worden. Een eerste onderzoek met dit middel zou aantonen dat de kans dat een coronapatiënt aan de beademing moet met tachtig procent afneemt. In de komende dagen worden de cijfers van dit Britse onderzoek gepubliceerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC, NOS, BBC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden