null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít weten we nu over de uitvaart van prins Philip aanstaande zaterdag

Afgelopen vrijdag overleed prins Philip, de echtgenoot van Queen Elizabeth op 99-jarige leeftijd. Aanstaande zaterdag, op 17 april, wordt er afscheid genomen van de Duke of Edinburgh in Windsor Castle. De uitvaart van prins Philip lijkt een andere ceremonie te worden dan we gewend zijn van de Britse royals.

Kleinzoon prins Harry is inmiddels aangekomen in het Verenigd Koninkrijk om afscheid te nemen van zijn opa. Zijn hoogzwangere vrouw Meghan is op doktersadvies in de Verenigde Staten achtergebleven.

Uitvaart van prins Philip

Door de coronamaatregelen, maar óók op eigen verzoek, krijgt de Duke of Edinburgh geen staatsbegrafenis, maar wordt het een kleine familieceremonie. Het publiek is dus niet aanwezig bij de uitvaart en kan ook geen afscheid van hem nemen in Westminster Hall, zoals wel gebruikelijk is bij royals. In plaats daarvan ligt Philip opgebaard in een klein privé-kapelletje in Windsor Castle, waar hij samen met de koningin woonde. In St George’s Chapel, de grotere kapel op het terrein van zijn huis, zal de begrafenisplechtigheid aanstaande zaterdag plaatsvinden. De verplaatsing van zijn kist zal zaterdagmiddag op een bijzondere manier gaan: in een speciaal aangepaste Land Rover, die de Duke of Edinburgh mede ontworpen heeft.

Lees ook: Het échte verhaal achter deze aandoenlijke foto van prins Philip en koningin Elizabeth

Weinig opsmuk

Normaal gesproken krijgen leden van de Britse koninklijke familie een grote staatsbegrafenis, maar volgens de BBC zat prins Philip niet op zo’n uitvaart te wachten. Hij wilde een begrafenis met weinig opsmuk; hij wilde liever een kleinere ceremonie, zoals hij nu ook zal krijgen. De uitvaart van prins Philip start zaterdag om 15.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) met een minuut stilte, die in het hele land gehouden zal worden. Daarna zal de ceremonie starten in St George’s Chapel, welke ook op televisie te volgen is. Naar verwachting ligt op zijn kist zijn persoonlijke vlag, met daarop emblemen van zijn leven, van zijn Griekse erfgoed tot zijn Britse titels. Ook zijn marinepet en zwaard liggen op de kist.

Dertig gasten

Bij de uitvaart zullen dertig gasten aanwezig zijn, wat in lijn is met de Britse coronamaatregelen. Ook zal iedereen zich netjes aan de coronamaatregelen houden, benadrukt Buckingham Palace. Mondkapjes zijn bijvoorbeeld verplicht in de kapel die middag. Wie de dertig gasten precies zullen zijn, is nog niet bekend. Wel weten we dat prins Harry vanuit Californië naar Londen gevlogen is om aanwezig te zijn. Ook andere kinderen en kleinkinderen zullen hoogstwaarschijnlijk bij de uitvaart van hun (groot)vader zijn. Boris Johnson, de Britse premier, heeft aangegeven niet te komen, zodat er een extra plek is voor een familielid. Publiek is vriendelijk gevraagd weg te blijven om coronabesmettingen te voorkomen. Wel kunnen zij de laatste reis van Philip op televisie volgen.

Bron | BBC

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden