null Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos
Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos

Dít was vroeger Máxima’s grootste onzekerheid

Vandaag, op maandag 17 mei, mag ze vijftig kaartjes uitblazen: koningin Máxima. Maar hoe werd deze dochter van een politicus de koningin van ons koude kikkerlandje? Het verhaal van een stoere peuter die een goed opgeleide tiener werd, en van een sprankelende societyvlinder en een financiële hoogvlieger veranderde in de koningin van Nederland.

Leuk detail: al op haar exclusieve kleuterschool leerde de kleine Máxima haar vriendinnetje Cynthia kennen, die haar zou voorstellen aan de toekomstige koning van Nederland.

'Het hoogst haalbare'

Met zo’n naam kon het natuurlijk bijna niet uitblijven: Máxima Zorreguieta zou een hele grote worden. Letterlijk betekent Máxima in het Spaans namelijk ‘maximaal’, ‘het hoogst haalbare’, ‘de beste’. En hoewel ze inderdaad fysiek al als tiener tot grote hoogte reikte (letterlijk, onze koningin is 1.78 meter lang; een stuk groter dan de gemiddelde Argentijnse), werd er van jongs af aan best weleens een grapje gemaakt over die naam, die in Argentinië eigenlijk nauwelijks voorkomt. Jorge en María Zorreguieta vernoemden dochter Máxima naar haar overgrootmoeder, maar op haar prestigieuze scholen zagen ze het meer als een self-fulfilling prophecy. "Alsof het een intentieverklaring was om altijd de beste te zijn", deelde een studiegenoot van Máxima in 1999 met de Nederlandse pers, net nadat we haar hier leerden kennen.

Het oogappeltje van papa

En dat ze de beste, het hoogst haalbare werd, is ook precies wat vader Jorge altijd wilde voor zijn slimme dochter. Het eerste kind van zijn 'tweede leg': hij had al drie dochters uit een eerder huwelijk toen Máxima op 17 mei 1971 ter wereld kwam in Buenos Aires. Ze was de baby die de twee gezinnen van haar vader voor altijd op een positieve manier met elkaar zou verbinden. Het oogappeltje van papa Jorge. En al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Coqui - zoals Máxima’s vader in Argentinië vaak genoemd werd - grote plannen had voor zijn jongste meisje. Hij nam Máxima mee naar politieke bijeenkomsten en later ook op werkreizen. Dat gevoel voor diplomatie werd haar dus met de paplepel ingegoten. Net als het ijzersterke charisma, dat Máxima ook van haar vader schijnt te hebben.

null Beeld Hollandse Hoogte / Benelux Press
Beeld Hollandse Hoogte / Benelux Press

Exclusiefe privéscholen

Dat haar vader altijd het beste voor zijn dochter wilde en grootste dingen voorspeldde voor 'zijn Máxi', werd ook duidelijk toen ze naar de kleuterschool ging. Geen simpel klasje ergens dicht bij huis, maar een exclusieve, Engelstalige school met Duitse nonnen aan het roer. Een plek waar Máxima opgroeide naast de andere rijke, gegoeide burgerij van Buenos Aires. Ze sloot daar én op haar volgende privéschool vriendschappen voor het leven. Onder andere met Samantha Deane (die tegenwoordig óók met een Nederlander is getrouwd), Florencia di Cocco en Cynthia Kaufmann, die nog héél belangrijk zou worden in de rest van Máxima’s waanzinnige levensverhaal.

Die laatste leerde ze kennen op de chique Northlands School in de voorstad Olivos, waar ze van haar zesde tot haar achttiende op zat. Geen normale school, maar eentje waar altijd beveiligers voor de voordeur staan. Alles om de dochters van diplomaten, politici en internationale CEO’s te behoeden voor de soms ruige buitenwereld van de Argentijnse hoofdstad. Maar binnen merkten de studenten weinig van die roerige stad. Het was één en al keurigheid, van de schoolkostuums (witte blouse en een Schotse rok) tot het tweetalig onderwijs (’s ochtends Engels, ’s middags Spaans) en het schoolcredo ‘om zelfbewuste, veelzijdig ontwikkelde en internationaal georiënteerde pupillen af te leveren’. En dat is gelukt, kunnen we nu - op de vijftigste verjaardag van Máxima - wel concluderen.

Grote gangmaker

Maar hoewel het nu klinkt alsof de toekomstige koningin van Nederland toen alles al in haar schoot geworpen kreeg, was het niet altijd gemakkelijk op school. De exclusieve privéschool was érg duur: het kostte een slordige 2500 gulden per maand. Zélfsvoor staatssecretaris van Landbouw Jorge was dat een flinke som geld. Ze schijnt daarom vaak een van huis meegenomen lunch te moeten eten, terwijl haar vriendinnen zich in de peperdure kantine in de watten lieten leggen. Niet dat Máxima daardoor - of op welke manier dan ook - een buitenbeentje was, zeker niet. Ze had een grote groep vriendinnen en stond toen al bekend als een grote gangmaker. Maar Máxima stond daarom ook regelmatig op de gang, omdat ze in al haar enthousiasme nog wel eens te veel kon kletsen.

Ze genoot in de twaalf jaar dat ze op Northlands zat, van alles wat haar school te bieden had. Ze was de aanvoerdster van het volleybalteam én genoot van alle muzikale kansen die op de school waren. Muziek is diep in Máxima geworteld in die periode. Ook nu speelt ze nog gitaar, zingt graag met haar dochters en zet zich in Nederland al jaren in voor meer muzieklessen op basisscholen. De basis daarvoor werd dus al lang geleden gelegd.

Een echt stadsmeisje

Gelukkig vond Máxima naast haar exclusieve schooltijd ook nog gewoon tijd om een beetje kind te zijn. In de weekenden genoot ze van al het moois dat Argentinië te bieden heeft; heel wat voor iemand met haar status. In de drukke straten van La Recoleta (de wijk waar de Zorreguieta’s in een hooggelegen appartement woonden) stond ze bekend als een stoer kind, maar ze was ook dol op lange weekenden in de natuur. En toen ze iets ouder werd, kocht de familie een vakantiehuis in skioord Bariloche. In dezelfde omgeving als waar de Oranjes nu ook een huis hebben: een mooi teken van hoe dol onze koningin is op haar roots en die omgeving.

Ook voor haar eigen dochters wil ze een mix van het stadsleven in Den Haag en het buitenleven zoals zij dat had. Herfst- of kerstvakanties in het eigen huis van het gezin in Puerto Manzano zijn in normale jaren eigenlijk vaste prik. Toch was Máxima, - net als haar dochters nu zijn - in de kern een rasecht stadsmeisje. Ze genoot van de drukte van de stad, wat precies paste bij haar toekomstdromen. Want die had ze zéker, schreef ze ook in haar eigen jaarboek. Onder het kopje ‘ambities’ vulde ze ooit in dat ze er “te veel om uit te leggen” had.

Timide op liefdesgebied

Zo ambitieus en stoer als Máxima was, zo timide was ze op liefdesgebied. Ze was - naar Argentijnse schoonheidsidealen dan - niet de dunste, had een beugen en was een stuk langer dan haar leeftijdsgenootjes. Tel daarbij op dat ze op een meisjesschool zat, en het is niet onlogisch dat ze een beetje een laatbloeier werd. Op de universiteit groeide Máxima écht uit tot de zelfverzekerde vrouw die wij in Nederland jaren later leerden kennen.

“Pas op haar twintigste had ze geen moeite meer met haar lengte”, stelt journalist Marcia Luyten in een interview met de Volkskrant. Zij schreef het boek Máxima Zorreguieta – Moederland. In die tijd werd Máxima zelfbewust, ze ging hakken dragen en veranderde van een timide eendje, in een mooie zwaan. En ja, dat trok corresponderende mannen aan, herinneren studiegenoten zich nog maar al te goed. De knappe, rijke én zeven jaar oudere Italiaan Tiziano Lachetti bijvoorbeeld, met wie Máxima in haar vroege dagen op de Universidad Católica Argentina aan het daten sloeg. Later volgde nog Max Casá, een student aan de hogere hotelschool. En makelaar Hernán Duprat.

null Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos
Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos

'Argentinië was te klein voor Máxima'

Maar een écht grote liefde zat er niet tussen. En dat was niet in de laatste plaats omdat Máxima haar opleiding Economie, met een specialisatie in economische wetenschap, enorm serieus nam. Ze werkte hard en had al tijdens haar opleiding bijbanen in het financiële wereldje. Daarnaast verdiende ze wat extra geld met bijlessen Engels en wiskunde, die ze gaf aan scholieren en medestudenten. Als ze op haar vijfentwintigste afstudeert, doet ze dat dan ook niet met de hoogste cijfers: gemiddeld een zeven. Netjes natuurlijk, en ook niet zo gek als je bedenkt wat ze er allemaal nog naast deed.

Al met al wist Máxima precies hoe ze zich moest voorbereiden op haar ultieme ambitie: een baan bij een topbank, op de meest beroemde en beruchte banklocatie ter wereld. En dat lukte haar: niet lang na het behalen van haar diploma vertrok ze naar New York om al haar werkdromen waar te maken. Haar omgeving had niet anders van haar verwacht, zo vertelde een studievriendin ooit tegen een Nederlandse krant: "Argentinië was te klein voor Máxima."

Lees ook:

Powervrouw Máxima: waarom onze koningin zo enorm populair is

Een typisch New Yorks leven voor Máxima

Het is juni 1996 als Máxima arriveert in The Big Apple, zonder een baan, maar mét een belangrijke connectie: halfzus Dolores woont er ook. Dolores volgt in de stad een opleiding tot kunstenares en laat haar halfzusje Máxima met alle liefde de hele stad zien. En ze blijkt zich daar direct hélemaal thuis te voelen. In no time scoort ze haar eerste sollicitatiegesprekken en niet veel later volgt een baan bij beleggingsbank HSBC James Capel. "Ze wist wat ze wilde en had lef, talent en doorzettingsvermogen", vertelt Ineke Holtwijk. Zij was de journalist die Nederland iets meer dan drie jaar later voorstelde aan Máxima, de nieuwe vriendin van onze kroonprins.

Máxima trekt aanvankelijk in een appartementje op 57th Street, tussen 6th en 7th Avenue, en woont in haar tijd in New York afwisselend samen met vrienden, alleen of met een vriendje, in een aantal verschillende appartementjes in niet de minste wijken. Zo woont ze een tijdlang in het chique Soho, waar ze geniet van een typisch New Yorks leven: ’s ochtends naar de sportschool (Chelsea Piers was favoriet), overdag werken (in totaal bij drie banken in drie jaar), ’s avonds nog even winkelen en lekker vaak uit eten met haar vriendengroep.

Cynthia ontmoet Willem-Alexander

Die vriendengroep was ook in New York groot was, en net zoals in haar jeugd was die niet mis. De graag van Liechtenstein zat er bijvoorbeeld tussen, en een nazaat van de Spaanse Hertog van Alva. Máxima leerde hen allemaal kennen dankzij een eerder genoemde vriendin uit haar Northlands-tijd, haar eerste roommate in New York, Cynthia Kaufmann. Zij was inmiddels een ware socialite in het avondleven van New York geworden en kwam op alle goede feestjes, waar wel vaker een prins of troonopvolger voorbijkwam. Ook een of andere Willem-Alexander, die in november 1992 in town was om de marathon te lopen. Cynthia en onze kroonprins hielden contact en kwamen elkaar nog weleens tegen op een glamoureus feestje op het Europese vasteland. Daar was Máxima steevast niet bij: veel te druk met haar baan, en in haar laatste jaren in New York bovendien gebonden aan aan vriendje.

Ze woonde namelijk samen met Dieter Zimmerman, een Amerikaan met een Duitse achtergrond die zelf aan de weg timmerde als grafisch vormgever bij een groot reclamebureau. Samen trokken ze in een appartement aan 225 West 20th Street, maar zo dol als de twee op elkaar waren, zo veel werd er volgens kennissen ook geruzied. Toen Máxima in het voorjaar van 1999 bij Cynthia op de bank belandde met de boodschap dat ze he-le-maal klaar was met het geknipperlicht in haar liefdes leven, zag die haar kans schoon. Ze wist wel een man voor Máxima; een leuke single Nederlander die ze een aantal jaren eerder ontmoet had. Ze schreef 'm meteen een email.

Mediastilte van naasten

Niet veel later was het Máxima zelf die een belangrijk mailtje verstuurde. Naar al haar vrienden en familieleden, in Argentinië én in New York. Met het verzoek of zij, mochten er media bij ze aankloppen, níets weg wilden geven. Mediastilte vroeg ze, maar waarom precies, dat liet ze nog even in het midden. De reactie van haar naasten was veelzeggend over wat voor vrouw Máxima is: niemand sprak zijn mond voorbij, en zélfs nu in 2021 is er geen vervelend tell-all-interview opgedoken over haar liefdesleven in New York.

Haar inner circle is altijd om Máxima heen blijven staan, haar beste vriendinnen bleven haar beste vriendinnen. Zélfs toen ze iets kreeg met de kroonprins van Nederland. En van ex-vriendje Dieter werd, op een geruchtje dat hij tegen een Nederlands roddelblad zou hebben gezegd dat Máxima hem ‘bedrogen had met de prins’ na, helemaal nooit meer iets vernomen. Wat we wél weten: zijn naam stond nog op de deurbel van hun appartement toen de Nederlandse pers in september 1999 neerstreek in New York. De jacht op Máxima werd geopend: de vrouw van wie Volkskrant-correspondent Ineke Holtwijk na maanden vol speculaties had ontdekt dat zij de nieuwe, serieuze vriendin van onze kroonprins was.

Ontmoeting op de Feria in Sevilla

Hoe dat zo kwam? Nou, de twee ontmoetten elkaar op de Feria (een jaarlijkse feestweek) van Sevilla. Dat weten we inmiddels zeker: het paar heeft daar zelf meermalen over verteld, en vierde in 2019 zelfs hun jubileum ter plaatse. Mét hun dochters in sleeptouw. Dat Cynthia Willem-Alexander een paar weken eerder al wat foto’s van de misschien-wel-misschien-niet-vrijgezelle Máxima had gestuurd, dat is een minder bekend maar volgens goede bronnen niet minder waar gegeven. Die foto’s vielen in de smaak, al had Willem-Alexander op dat punt natuurlijk nog geen idee hoe goed Máxima precies bij hem zou blijken te passen. Hoe het ook precies ging: Máxima vloog met haar vrienden mee naar Spanje.

And the rest is history

En toen de prins na jaren zoeken zijn toekomstige vrouw zag, was hij meteen verkocht. (Of, nou ja; toen ze haar camera - altijd een heikel punt voor de prins - uiteindelijk neerlegde om te gaan dansen dan.) Haar charme en charisma deden het ’m. En haar dansmoves, die natuurlijk ook.

Willem-Alexander improviseerde een tango. Máxima grapte dat hij danste alsof hij van hout was. Ze dansten op een nummer van Elvis. En oké, Máxima ging niet helemáál direct om ("Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in", zou ze er later over zeggen), maar toen Willem-Alexander drie weken later al op haar New Yorkse stoep stond voor een reünie, was ze haar plannen snel vergeten. And the rest, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen, is history.

null Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos
Beeld Hollandse Hoogte / Capital Photos

Tekst | Claudia Witteveen

Beeld | ANP

Ilse van RoekelHollandse Hoogte / Capital Photos

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden