null Beeld

Dit voorspelt het warme lenteweer voor de komende zomer!

De lente heeft zich tot nu toe van haar zonnigste kant laten zien. Dat kan vast maar één ding betekenen: dat we een rotzomer krijgen. Gelukkig gaat die logica niet op. Maar ergens klopt ons voorgevoel tóch wel een beetje. 

De korte broeken en jurkjes sieren het straatbeeld, de terrasjes zitten bomvol en dit weekend zullen er weer lange files voor het strand staan. Op sommige plekken in Nederland kan het dit weekend zelfs tropisch worden!

'Geen voorteken'

Bij zulk mooi lenteweer voelen veel mensen meteen al nattigheid. Dat gaat geheid een rotzomer worden. Maar die logica gaat niet op, vertelt weerman William Huizinga van Buienradar aan RTL Nieuws. Omdat we in Nederland zo'n wisselvallig klimaat hebben dat elk moment kan omslaan, kun je volgens hem geen zinnige voorspelling doen over het komende zomerweer. Weerdeskundigen kunnen niet veel verder dan vijf dagen vooruit kijken. "Vanwege die wisselvalligheid kun je niets zeggen over het weer dat we deze zomer krijgen. Een goede lente is dus geen voorteken voor een mooie of juist slechte zomer. Er is geen relatie."

Wel grotere kans op natte zomer

Toch klopt ons voorgevoel wel een beetje. Volgens de weerman vergroot een warme lente namelijk de kans op een regenachtige zomer. Door het mooie lenteweer warmt het zeewater sneller op en verdampt er meer vocht. "Dat is een impuls voor meer buien in de zomer." Hè bah! Nu maar hopen dat het weer snel omslaat.

Beeld | iStock

Lees ook

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Wat moet je doen als er bij je wordt ingebroken terwijl je thuis bent?

Zeven makkelijke manieren om meer geld over te houden

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden