null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit vinden jullie van de versoepelde coronamaatregelen: ‘We kunnen niet voor altijd opgesloten blijven’

Niet meer overal een mondkapje op, thuis de hele familie uitnodigen, lekker lang tafelen in een restaurant... Nederland is grotendeels van het slot en bijna alles mag weer.

Op zaterdag 26 juni ging stap 5 van het openingsplan van het kabinet in, waardoor we weer een stuk dichter bij het 'oude normaal' kwamen.

Wat betekenen die verspoelingen?

Dat betekent onder andere dat we nu veel minder vaak een mondkapje hoeven te dragen, de horeca langer open zijn, je thuis weer meer gasten kunt ontvangen én dat evenementen en festivals weer door mogen gaan. Basisregels als 1,5 meter afstand houden en regelmatig handen wassen blijven voorlopig wel gelden. Ook is het mondkapje verplicht op plekken waar afstand niet mogelijk is.

Wat zijn de risico's van de versoepelde coronamaatregelen?

31 procent van de Nederlanders vindt dat het kabinet te veel risico neemt: een deel heeft nog geen vaccinatie gehad en de deltavariant is op komst. In het Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99 procent van de besmettingsgevallen om de deltavariant, die zo’n 40 tot 60 procent besmettelijker zou zijn dan de Britse variant. 23 procent van de mensen blijft vrijwillig een mondkapje dragen bij contactberoepen en in winkels. Drie op de tien (31 procent) doet dit in supermarkten.

Dit vinden Margriet-lezeressen: 'We kunnen niet voor altijd opgesloten zitten'

Zijn de versoepelingen een goede beslissing van het kabinet? We vroegen wat jullie via onze Facebookpagina wat jullie denken van de versoepelingen. Vind je het te snel gaan, of kon je juist niet wachten? Dit vinden jullie:

  • “Wat mij betreft zijn de versoepelingen te vroeg. Ik had liever gezien dat eerst het grootste deel van de bevolking, inclusief ikzelf, een tweede inenting had gehad.” - Lezeres Irene van Exel
  • “Nee hoor, gewoon alles weer normaal. Corona komt elke keer terug en in diverse varianten. We kunnen niet voor altijd opgesloten blijven zitten. Laten we vooral weer verder leven.” - Lezeres Tiffany Iedema
  • “Iedereen kan zelf de keuze maken om wel of niet deel te nemen aan alles wat weer mag. En niemand zal gek opkijken als je je mondkapje ophoudt.” - Lezeres Kiki Dumoulin
  • “Het gaat ineens wel erg snel. Daarom bewaar ik de mondkapjes gewoon tot de volgende golf. Want die komt er vast weer...” - Lezeres Conny Ruiter
  • “Veel te vroeg. Als iedereen terug is uit verre landen, zal het virus opnieuw de kop opsteken.”- Lezeres Fem Bosch
  • “Ik zeg: alles in Nederland weer open, maar houd de grenzen liever dicht.” - Lezeres Ellen Bouwman

Dit zeggen de experts over de versoepelde coronamaatregelen: 'Het is een test voor Nederland'

“Zolang mensen zich blijven testen, zich aan de basisregels houden en de Coronamelder-app aanzetten, kun je de kleine brandjes blussen. De vraag is: doen we dat ook? Het is een test voor Nederland.” - Patricia Bruijning, epidemioloog van het UMC Utrecht aan de NOS.

“Met deze versoepelingen accepteer je een grotere kans dat meer mensen ziek gaan worden. Je had ook kunnen zeggen: we zijn er nu bijna, we trekken de huidige maatregelen nog even door. Het kan dat het dit keer allemaal goed gaat, maar ze nemen toch wel weer een risico.” - Datawetenschapper Marino van Zelst van het Red Team inEenVandaag

Bron | Rijksoverheid, EenVandaag, Trouw

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 29 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke nummer: wij gaan voor grijs haar, een interview met Arie Boomsma, win: 134x fijne zomerboeken, smeuïge vakantiegeheimen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden