null Beeld

Dít stukje vlees is het meest belastend voor het milieu

Het is deze week de ‘Week zonder Vlees’ en daarom kiezen veel mensen deze week voor een meer plantaardig dieet. Niet alleen voor het welzijn van die dieren en je eigen gezondheid, maar ook om wat bij te dragen aan het milieu. Als je klimaatvriendelijk wilt eten, moet je vooral biefstuk laten staan. Dat blijkt de meest vervuilende vleessoort te zijn.

Vis en kip zijn minder belastend voor het milieu dan biefstuk, maar het meest klimaatvriendelijk blijken toch echt de vegetarische vleesvervangers te zijn.

Biefstuk slecht voor milieu

Uit een analyse van de DierenwelzijnsCheck door de Volkskrant blijkt dat biefstuk de grootste boosdoener is.Bij de productie van één kilo rundvlees komt zo’n 24 kilo broeikasgas vrij. Dat is bijna tien keer zoveel als bij de productie van een vegetarische vleesvervanger, zoals falafel of een vegaburger. Geïmporteerd rundvlees, zoals biefstuk uit Zuid-Amerika, is nog veel slechter voor het milieu. Bij de productie van één kilo rundvlees uit Zuid-Amerika komt zo’n 66 kilo broeikasgas vrij.

Lees ook: 10x manieren waarop je duurzamer kunt leven zonder grote aanpassingen

Betere opties

Vis en schelpdieren blijken ook relatief klimaatvriendelijk te zijn. Zo komt bij een kilo haring, makreel of sardientjes tussen de 1,5 en 2,5 kilo broeikasgas vrij. Ook eieren komen relatief goed uit de test: bij de productie van één kilo eieren komt zo’n 4,5 kilo broeikasgas vrij. Met 6,4 kilo broeikasgas per kilo komt kip er iets minder goed vanaf. Ook varkensvlees is, met negen kilo broeikasgas per kilo, een stuk minder goed voor het klimaat.

Broeikasuitstoot

Volgens dierenwelzijnorganisaties wordt een kwart van alle broeikasuitstoot veroorzaakt door de productie van voedsel. Het grootste gedeelte daarvan komt van dierlijke voedingsmiddelen, zoals: melk, eieren en vlees. Deze kosten in het productieproces vaak ook veel meer water en grondstoffen. Als fulltime vegetariër worden jouw iets teveel is, maar je wel iets wilt betekenen voor het milieu, wordt dan bijvoorbeeld flexitariër en laat vlees wat vaker staan. Door één dag per week geen vlees te eten, bespaar je in een jaar zo'n duizend liter water en net zo veel broeikasuitstoot als het rijden van 565 kilometer met de auto.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Volkskrant, Week zonder Vlees

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden