null Beeld

Dit schunnige verhaal gaat schuil achter het kinderliedje ‘Altijd is Kortjakje ziek’

Je hebt het vroeger zelf vast gezongen. Thuis of zelfs op school: ‘’Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week maar zondags niet…’’. Dacht jij dat je hier te maken had met een onschuldig kinderliedje, dan moeten we je helaas teleurstellen.

Want nee, Kortjakje is geen onschuldig kind dat domweg de pech had om elk griepje te vangen. Hoe het verhaal dan wel in elkaar steekt? Daar zijn twee theorieën over.

Theorie 1: Kortjakje is een prostituee

De eerste theorie is dat Kortjakje een prostituee is. ‘’Kortjakje’’ is een samenvoeging van de woorden ‘’kort’’ en ‘’jakje’’. Een jak is een kledingstuk dat vrouwen in de zeventiende eeuw droegen. Een jak is bedekkend, maar omdat het een kort jakje is, is het niet bedekkend. Oftewel: de kleding van een prostituee.

Dat Kortjakje elke dag ziek is duidt op dat ze de hele dag op bed ligt. Daar verdient ze haar geld mee. Op zondag gaat Kortjakje naar de kerk om haar zonden op te biechten. En met het zilverwerk dat ze meeneemt koopt ze haar slechte daden af.

Theorie 2: Kortjakje is een alcoholist

De tweede theorie is dat Kortjakje altijd ziek was, omdat ze teveel dronk. Kortjakje zou in dit geval een verbastering van Cognacje kunnen zijn. Deze theorie wordt bevestigd door de allereerste versie uit de achttiende eeuw. Die ging zo:

Kortjakje seer hups en fijn

Is de meeste tijd beschonken,

Kortjakje mag geen Brandewijn

Maer het moet Jenever zijn

Deze theorie kan gekoppeld worden aan een vrouw die leefde rond 1700: Rachel Valderappus. Ze was altijd dronken en had hierdoor geen beste reputatie. Bovendien werd er gezegd dat ze haar benen spreidde voor de pastoor.

Er bestaat een kans dat beide theorieën kloppen, aangezien Kortjakje in beide gevallen een ‘losbandige vrouw’ was. Maar één ding is zeker: een onschuldig kinderliedje betreft het in geen geval. En ‘Altijd is Kortjakje ziek’ zal vanaf nu nooit meer hetzelfde klinken.

Bron | Glamour

Beeld | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden