null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít prachtige weersverschijnsel kun je de komende tijd spotten

Nu de temperatuur weer omhoog schiet en het langer licht blijft, kunnen we de komende tijd misschien weer genieten van lichtende nachtwolken. De condities van het weer zijn momenteel namelijk erg goed voor deze bijzondere lucht. Heb jij dit prachtige weersverschijnsel al eens gezien?

Grote kans dat je nog nooit van dit weersverschijnsel hebt gehoord, het komt namelijk niet heel vaak voor.

Lichtende nachtwolken

Nu de condities in de lucht gunstig zijn voor deze prachtige lucht, kan het zomaar eens zijn dat je vlak na zonsondergang of vlak voor zonsopkomst dit natuurspektakel in de lucht tegenkomt. Van alle wolken die er om de aarde heen zitten, zitten de lichtende nachtwolken met hun 83 kilometer het allerhoogst. Door de combinatie van waterdamp en stofdeeltjes van meteoren ontstaan er grote sluiers kristallen in de atmosfeer.

Soms kan de zon wanneer hij onder de horizon staat nog net deze soort wolken aanlichten, en daardoor zien wij deze mooie wolken nog terwijl het eigenlijk al donker is. Als de zon eenmaal verder weg is gezakt, zien we de wolken zelf ook niet meer.

Wanneer opletten?

Ben je een vroege vogel? Kijk dan eens een uur tot een half uur na zonsopkomst richting het noorden tot noordoosten naar de hemel. Heb je ’s ochtends niks gezien? Misschien heb je ’s avonds wel meer geluk. Als je bij helder weer een half uur na zonsondergang een blik richting het noorden tot noordwesten werpt, is er óók nog een kans dat je dit natuurfenomeen te zien krijgt. Wacht alleen niet te lang met spotten, de nachtwolken zijn namelijk alleen te bewonderen in juni, juli en de eerste helft van augustus.

Ga je in de zomer op vakantie naar een noordelijk gelegen land zoals Noorwegen, Zweden of IJsland? Dan is de kans erg klein dat je dit weersverschijnsel tegenkomt. De wolken ontstaan namelijk wél boven de poolcirkel, de zon gaat daar alleen niet onder in de zomer en de lucht blijft meestal te helder.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel: de Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden