null Beeld

Dit moet je weten over sieraden en het coronavirus

Bij de verspreiding van het coronavirus tegengaan, denk je misschien niet zo snel aan je sieraden. We dragen mondkapjes, houden afstand en blijven zo veel mogelijk thuis. Maar volgens experts is het ook goed om op te passen met onze sieraden.

Zeker als je altijd ringen of een horloge draagt.

Ringen

Een goede handhygiëne is op dit moment ontzettend belangrijk. Nu denk je misschien dat je door het regelmatig wassen van je handen bacteriën geen kans geeft, maar dit is niet helemaal waar. Als je alsnog je ringen blijft dragen, is de kans groot dat er zich álsnog bacteriën gaan verzamelen onder je ring. "Je handen ontsmetten of wassen tegen het coronavirus heeft pas effect als je het virus geen kans geeft om zich nog te verstoppen in kleine hoekjes", zegt huisarts Maxim Castro tegen VRT.

Fijne plek voor bacteriën

Carolien Oldenkamp, eigenaresse van Adviesbureau voor Infectiepreventie (GRIP), legt uit waarom: “Bacteriën houden van vochtige warme plekken, en onder je ring is dan een ideale plek”, zo vertelt ze in het tijdschrift Nursing. “Er bestaan bacteriën die zich elke twintig minuten kunnen delen. De enkele bacterie die nu onder een ring komt, heeft morgen miljoenen nakomelingen. Als de groeiomstandigheden gunstig blijven groeit die ene bacterie al na tien uur uit tot een miljard bacteriën.”

Ring meewassen

Niet voor niets raadt ook het RIVM aan om je ringen af te doen, ook tijdens het handen wassen. "Daar kan het virus achterblijven, ook al heb je je handen goed gewassen of ontsmet", zegt dokter Castro daarover. Maar lukt het niet om je trouwring af te doen? "Was deze dan (zo goed mogelijk) mee tijdens het handen wassen", zo luidt het advies vanuit het RIVM.

Lees ook:

Als je dít niet doet, heeft handen wassen geen zin tegen het coronavirus

Horloge

Ook je horloge kun je beter af doen: dit is namelijk net zo’n vochtige en warme plek als een ring. Dit sieraad zou zelfs nog meer bacteriën kunnen bergen. Een horloge is immers groter dan een ring, waardoor er nog meer bacteriën onder kunnen kruipen. En daarnaast wassen veel mensen hun polsen niet goed mee tijdens het handen wassen. Als je echt voorzichtig wilt zijn, kun je dus maar beter je horloge afdoen.

Ketting en oorbellen

Maar hoe zit het nu met andere sieraden, als kettingen en oorbellen, kun je die beter ook niet meer dragen? Je zou deze voor de zekerheid ook af kunnen doen, maar gelukkig is de kans dat je een virus via dit soort sieraden overbrengt minder klein dan bij handsieraden. Wel is het verstandig om je sieraden en oorbellen wat vaker schoon te maken in verband met het coronavirus..

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je

mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, VRT, Nursing, Harpers Bazaar

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden