null Beeld

Dit moet je kind kunnen op internet

Social media en internet zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Zeker naarmate ze ouder worden, spelen hun sociale contacten zich meer en meer (ook) online af. Vijf vaardigheden om mediawijs online te gaan. 

Discipline en focus

Het is belangrijk dat kinderen zich leren concentreren, dat ze zich niet voortdurend laten afleiden door impulsen op social media. Ze moeten leren hun huiswerk af te maken zonder constant op hun smartphone te kijken.

Informatievaardigheid

Kinderen moeten niet alleen goed leren zoeken op internet, maar ook leren bepalen of informatie betrouwbaar is. Veel informatie is gemanipuleerd, en ze moeten een 'onzin-antenne' ontwikkelen om daar doorheen te kunnen prikkelen.

Participeren en netwerken

Kinderen die leren om online vriendelijk en attent te zijn, goed te netwerken en samen te werken krijgen veel voor elkaar. Dat geldt voor spelletjes, zo bouw je sámen mooiere bruggen in Minecraft, maar ook voor het opzetten van campagnes. Dat ondervond een tienjarige jongen die met succes het LinkedIn-netwerk van zijn vader inzette om chocoladeletters te verkopen voor WarChild.

Grenzen kennen en respecteren (van jezelf en van anderen)

Stel: een vriendje wil dat je dochter haar truitje uittrekt voor de webcam. Als ze haar eigen grenzen kent, weet ze dat ze 'nee' mag zeggen en durft ze dat ook. Kinderen moeten leren: als het niet goed voelt, doe je het niet. Dus moeten ze ook leren om rekening te houden met de grenzen van anderen. Maak geen foto's in de kleedkamer na de gymles. En besef dat een grapje door iemand anders niet als grappig hoeft te worden ervaren.

Imagomanagement

Kinderen moeten hun eigen identiteit kunnen bewaken en zo veel mogelijk zelf bepalen wat er online over hen te vinden is. Ze moeten zich bewust worden welke persoonlijke informatie ze met wie delen en hoe ze zich willen presenteren.

Meer over social media?

Hoe maak je je kinderen online wegwijs en hoe help je ze veilig omgaan met social media? In Margriet 44 worden de do's en dont's onthuld over social media. Deze Margriet ligt vanaf 24 oktober in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Met dank aan Remco Pijpers, oprichter van Mijn Kind Online en adviseur mediawijsheid bij Kennisnet - een organisatie die scholen adviseert over ict.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden