null Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
Beeld Gamma-Rapho via Getty Images

Dit moet je doen als je wordt geprikt door een kleine pieterman

De kleine pieterman, één van Europa's giftigste vissen, is het gesprek van de dag. In België ligt een vrouw al een week in het ziekenhuis nadat ze door het diertje werd geprikt. 

Moeten we ons ook in Nederland zorgen maken? En wat moet je doen als je wordt geprikt door zo'n pieterman?

Kleine pieterman

Eigenlijk leeft de kleine pieterman in de Middellandse zee, maar doordat het de afgelopen jaren alsmaar warmer wordt, weet de vis ook z'n weg naar de Noordzee te vinden. Het diertje, dat zo'n tien tot achttien centimeter lang wordt, heeft stekels met giftige vinstralen op z'n rug. Aangezien 'ie zich graag verstopt in nat zand of ondiep water, is de kans dat je erop stapt vrij groot.

Pijn en bewusteloosheid

Die stekels in je voet doen zeer. Héél veel zeer. Het zou nog tien keer pijnlijker zijn dan een wespensteek. Door het gif kan er zwelling, roodheid,gedeeltelijke verlamming, hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid optreden. Belangrijk om direct actie te ondernemen dus.

Heet water

Het Rode Kruis adviseert om de gestoken voet direct een kwartier tot twintig minuten in heet water onder te dompelen. De eiwitten in het gif van de pieterman worden bij temperaturen boven de 40 graden namelijk afgebroken. Geen heet water in de buurt? Spoel je voet dan met zeewater af of gebruik een hot- of coldpack. Als er nog stekels in je voet zitten, moeten die zo snel mogelijk met een pincet verwijderd worden.

112

Als je geprikt bent, is het sowieso een goed plan om bij de plaatselijke reddingsbrigade of EHBO aan te kloppen. Krijg je ernstige allergische klachten, zoals moeite met ademhalen en bewusteloosheid? Bel dan direct 112. De ziekenhuisopname van de Belgische Isabelle (55) heeft haar uiteindelijk gered. Ze moest zelfs geopereerd worden om het gif eruit te krijgen, nadat haar voeten 'alle kleuren van de regenboog kregen'.

Oppassen met kinderen en honden

Nu, een week met antibiotica plat liggen later, is nog niet zeker wanneer Isabelle naar huis mag. Het weefsel op haar voeten moet eerst terug groeien. "Mijn vakantie met de kleinkinderen is volledig in het water gevallen", aldus Isabelle tegen Het Laatste Nieuws. Ze grijpt ook meteen haar kans om anderen te waarschuwen: "Mijn kleinkinderen gaan nooit meer zonder watersandalen de zee in of het strand op. Ik raad dat trouwens iedereen aan. Ook opletten met huisdieren. Ik wil niet weten hoe honden reageren op dat gif."

null Beeld

Deze hamamdoeken komen goed van pas bij een dagje strand. Nu een set van twee ter waarde van 30 euro voor maar 19,90 euro in de Margriet Shop.

Bron| Rode Kruis, Het Laatste Nieuws

Beeld| Getty

Faye HeijnisGamma-Rapho via Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden