null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit moet je doen als je een vastgevroren eend in het water ziet

Dat er op sommige plekken op natuurijs geschaatst kan worden vinden wij een feestje, maar het ijs op de vijvers kan de dood voor eenden betekenen. 

Zie jij een eend of een andere watervogel die vastgevroren zit in het water? De Dierenambulance geeft advies over wat je dan het best kunt doen.

Eten gooien

Loop vooral niet zelf het ijs op. Op veel plekken is het ijs nog te zwak en het risico dat je erdoorheen zakt groot. Nee, je kunt beter wat eten naar de eend of een andere vogel gooien. "Je ziet dan meteen of ze nog kunnen bewegen of alleen hun nek uitrekken," vertelt Sandra Oosterberg van de Dierenambulance aan Editie NL. Is dat laatste het geval? Schroom dan niet om de Dierenambulance te bellen.

Geen brood

Aangezien dieren in de winter minder eten kunnen vinden, kun je ze helpen door ze wat bij te voeren. Op de site van de Vogelbescherming is te lezen dat je vogels beter geen brood kunt geven. Dat is te zout en als ze het niet opeten, kunnen er ratten op afkomen die ziektes in het water kunnen verspreiden. Je maakt eenden wél blij met sla, andijvie, doperwten of mais - en er is zelfs speciaal eendenvoer te koop.

Triest genoeg was de hulp aan deze vastgevroren eend te laat (de beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Editie NL, Vogelbescherming

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden