null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit moet je doen als je een teek ontdekt (en dit niet)

Het tekenseizoen is gestart. Dat betekent: goed checken na een dagje in de buitenlucht. Maar hoe herken je een teek? En wat moet je eigenlijk doen als je er eentje op je huid ziet? En wat vooral niet?

Zo herken je een teek

Een teek is een klein, plat spinachtig beestje dat in grootte varieert van één tot een paar millimeter. Op deze site zie je een voorbeeld van hoe het kleine beestje eruitziet. Een teek bijt zich vast in de huid van mensen of dieren om zich met het bloed te voeden. Soms zijn ze zó klein dat je ze bijna niet ziet of opmerkt. Het lijkt alsof je een zwart knopje op je huid hebt of misschien een korstje. Pas als de teek wat langer vastzit en bloed heeft gedronken, zwelt-ie op en groeit uit tot een grijs-bruin bolletje, soms ter grootte van een erwt. Een teek kan zich overal vastbijten. Check vooral deze zeven plekjes, waar teken zich graag verstoppen.

Zo verwijder je een teek

Zie je een teek op je huid? Als deze nog loopt en zich nog niet heeft vastgebeten in je huid, ben je er op tijd bij. Haal hem dan van je huid af.

Heb je een teek die in je huid vastzit, dan kun je die op deze manier verwijderen:

  • Gebruik een tekenlepel, -tang, -kaart, -haakje of -lasso (te koop bij de apotheek, drogist of dierenwinkel) en verwijder de teek volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je zo'n attribuut niet in huis, pak de teek dan met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er voorzichtig uit. Doe dat rustig en precies zonder te knijpen, anders loop je het risico dat de teek zijn maaginhoud in het wondje spuugt en zo bacteriën overdraagt. Blijft er een stukje van de kop in de huid achter? Geen paniek, dat komt er vanzelf weer uit.
  • Teek verwijderd? Ontsmet het wondje, bijvoorbeeld met 70% alcohol of jodium. Gebruik voor of tijdens het verwijderen van het beestje beter geen alcohol, jodium of olie.
  • Desinfecteer na gebruik het middel waar je de teek mee verwijderde, bijvoorbeeld met alcohol, kokend water of ander desinfecterend middel.
  • Noteer in je agenda de datum van de beet én waar op je lijf het plekje zit. Maak er ook een foto van.
  • Overleg met de huisarts of behandeling nodig is.
  • Houd de plek in de gaten, tot drie maanden na de beet, op verkleuring op de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Naar de huisarts?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de borreliabacterie kan worden overgedragen. Een teek kan de ziekte overdragen als deze zelf is besmet met de bacterie. Op de site Tekenradar lees je hoe dat precies zit en hoeveel kans je daarop loopt.

Bij twijfel geldt in alle gevallen dat je beter naar de huisarts kunt gaan. Ook als er een verkleuring van je huid optreedt op de plek van de beet. Dat kan zelfs tot drie maanden na de beet gebeuren. Ga ook naar de arts bij koorts en of spier- en gewrichtspijn in die eerste weken na een beet. Volgens het RIVM kunnen ook gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten ontstaan, bijvoorbeeld als vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica of soms als eerste verschijnselen van de ziekte zelf.

Bron: RIVM, Tekenradar, Lymevereniging.

Lees ook:

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Zonde! Door deze kledingfoutjes lijk je voller dan je bent

Buikje? Deze kledingstukken staan je mooi!

In dit filmpje wordt het nog eens uitgelegd. Je ziet waar teken voorkomen, hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek het best verwijdert.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden