null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit moet je altijd even checken na een wandeling in de natuur

Hiken, wandelen, fietsen, kajakken of klimmen; de echte outdoorliefhebber weet dat je voor deze activiteiten het beste een reisje naar buurland Duitsland of Oostenrijk boekt. Helaas zijn wij reizigers niet de enigen die gek zijn op dit outdoorparadijs, ook teken zijn hier een veel geziene gast. Neem daarom naast fijne wandelschoenen en een hoed tegen de zon, onderstaande maatregelen om de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk te maken.

Margriet samen met Pfizer

Tekenseizoen

Het tekenseizoen is weer begonnen. Ook in landen zoals Duitsland en Oostenrijk komen ze voor. De zwarte spinachtige beestjes gedijen het beste in dezelfde omgeving als waar jij het liefst vakantie viert, namelijk; middenin de natuur. Vooral in het voorjaar en de zomermaanden zijn deze kleine insecten actief. Helaas leven ze niet van planten maar van bloed van dieren, of soms van mensen. Vinden ze een plekje op je huid, dan bijten ze zich letterlijk vast en zuigen zich vol met bloed. Ook al is een tekenbeet vaak onschuldig, toch kan het voorkomen dat een teek besmet is met een bacterie of virus wat ook jou ziek kan maken.

Lyme vs TBE

Bij de meeste mensen is wel bekend dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie en kan zich uiten in de volgende klachten: een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica.

Onder andere in Duitsland en Oostenrijk bestaat er bij een tekenbeet ook het risico dat een teek het TBE (teken-encefalitis) virus kan overdragen. Dit is echter niet hetzelfde als Lyme. Het TBE-virus kan ernstige gevolgen hebben, waarbij o.a. de hersenen en het ruggenmerg kunnen worden aangetast. Gelukkig komt het virus weinig voor, maar omdat de effecten langdurig en ernstig kunnen zijn is het slim om voorzorgsmaatregelen te nemen zodat jij en je familie met een veilig gevoel op pad kunnen (blijven) gaan.

Voorzorgsmaatregelen

Om het risico op een besmette tekenbeet te verkleinen, kun je van tevoren al een aantal dingen doen om je tegen Lyme en TBE te beschermen:

  • Draag, zodra je naar buiten gaat, kleding met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen. Op die manier geef je de kleine parasieten geen kans om op je huid terecht te komen.
  • Trek lichtgekleurde kleding aan, zodat een teek die zich toch aan je vastklampt makkelijk op te sporen is.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET (uiteraard ook handig voor muggensteken), daar houden teken niet van.
  • De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica, voor TBE is er een vaccin beschikbaar. Dit vaccin beschermt niet tegen de ziekte van Lyme.

Grondige inspectie na de wandeling

Naast preventieve maatregelen is het altijd slim om, na een hele dag buiten, nog een aantal check-ups te doen. Was of klop je kleding na iedere buitenactiviteit grondig uit. Controleer daarnaast je hele lichaam op de aanwezigheid van teken (en ander ongedierte). Wees daar niet zuinig in; zet een felle lamp aan en doe de check of laat iemand anders jouw hele lichaam nalopen. Die priegelige beestjes kunnen zo klein zijn (soms niet groter dan een millimeter) dat je ze makkelijk over het hoofd ziet. Daarnaast steken of kriebelen ze niet waardoor ze, eenmaal op jouw huid, ongestoord hun gang kunnen gaan. Teken houden van warme vochtige plekjes zoals: achter je oren, in je knieholtes, langs de haargrens in je nek, in je liezen, in je oksels en in je bilspleet. Sla deze plekken dus niet over.

Ben je door een teek gebeten? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang en houd de gebeten plek goed in de gaten. Bij een TBE-besmetting is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, vermoeidheid, spierpijn en misselijkheid. Lyme is vaak (maar niet altijd) te herkennen aan een groeiende rode kring rond de plek van de tekenbeet. Verandert de huid rondom de plek van kleur of conditie? Neem in dat geval altijd contact op met een (huis)arts.

Kijk voor meer informatie over TBE, het verschil met Lyme en hoe je jezelf het beste kan helpen beschermen op tbewijzer.nl.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden