null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je verwachten van de ‘1,5 metersamenleving’ waar Rutte over sprak

"We zullen met elkaar moeten zoeken naar het nieuwe normaal in de anderhalvemetersamenleving", zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond tijdens zijn persconferentie. Maar wat bedoelt hij precies met zo’n samenleving?

Één ding is volgens het kabinet zeker: we zullen ons leven nog een tijd lang op minimaal 1,5 meter van elkaar moeten leiden.

Anderhalvemetersamenleving

Volgens experts is het nog lastig te zeggen hoe de anderhalvemetersamenleving er precies uit gaat zien. Wat de naam al suggereert, zullen we dus voorlopig in ieder geval nog wel even voldoende afstand van elkaar moeten houden. Theoretisch epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht zegt tegen RTL Nieuws dat we de maatregelen blijven volgen om een volgende uitbraak te voorkomen. "Kortom: geen handen schudden, goed handen wassen, oppervlakten schoonmaken, een zorgvuldige omgang met elkaar”, aldus Heesterbeek. We moeten ons er volgens hem dus van bewust zijn dat het niet allemaal ineens weer zal worden zoals het voor de coronacrisis was.

Hoe lang?

Hoe deze nieuwe maatschappij eruit moet gaan zien voor mensen met contactberoepen, voor bioscopen of de horeca is nog onduidelijk. Net als hoe lang de anderhalvemetersamenleving in stand moeten blijven. Volgens Heesterbeek kunnen we er wel van uitgaan dat het nog lang duurt: tot er een vaccin is. "Misschien wel tot ver in 2021”, zegt de epidemioloog. “Dit is niet iets dat in juli weg is. Het blijft mensen besmetten. Er is optimisme over een vaccin, maar er is geen garantie dat het er volgend jaar januari is.” Zeker niet als we kijken naar de hoeveelheden die wereldwijd nodig zijn.

Lees ook: Hoe speciale apps moeten helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Volhouden

Sommigen hebben nu al moeite met het volhouden van de maatregelen, dus of mensen het tot 2021 vol kunnen houden is nog maar de vraag. "Straks staan niet elke dag de eerste tien pagina's van de krant vol met coronanieuws. Het verwatert als je er niet mee bezig bent", zegt Heesterbeek. Ook socioloog Ruut Veenhoven zegt tegen RTL Nieuws dat het lastig is om anderhalve meter afstand te houden, omdat het niet in de aard van de mens is. Ook thuisblijven vinden mensen volgens hem duidelijk moeilijk vol te houden.

Ongelukkiger

Die anderhalvemetersamenleving zal ons daarom mogelijk ook een stuk minder gelukkig maken. Het gevoel van verbondenheid dat Nederlanders voelen bij een voetbalwedstrijd, concert of op Koningsdag verdwijnt. Ook het gebrek aan fysiek contact missen we snel, zegt de socioloog: “Wij zijn sociale dieren, vinden het prettig om bij anderen in de buurt te zijn. Handen schudden, knuffelen, dat hoort er wel bij, want mensen hebben de behoefte om aangeraakt te worden.” Dat kunnen we onbewust dus heel erg missen, en dat kan je stemming beïnvloeden. Toch zullen we, als we een nieuwe uitbraak van het virus willen voorkomen, voorlopig even vol moeten houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden