null Beeld

Dít kan bij ouderen een belangrijk signaal zijn van het coronavirus

Omdat het coronavirus vooral voor ouderen heel gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om bij deze groep extra alert te zijn op symptomen. Maar waar moet je nu vooral bij ouderen op letten? Een groep artsen ontdekte dat vallen en verwardheid een belangrijk symptoom van het virus kunnen zijn bij ouderen.

Het onderzoek van de

artsen is gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Belangrijke symptomen

De groep artsen deed onderzoek naar klachten van oudere coronapatiënten met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar. “Uit onderzoek van hun gegevens wordt duidelijk dat de COVID-19 bij kwetsbare ouderen ook kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom,” zo schrijven de artsen. Onder deze acuut geriatrische syndromen vallen: een delier (verwardheid), een valpartij, flauwvallen, dehydratie en acuut functieverlies.

Lees ook: wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

Voorbeeld van patiënt

In het onderzoek wordt een 82-jarige mannelijke patiënt als voorbeeld aangehaald. De man had geen last van hoesten of koorts, maar viel wel plotseling uit zijn stoel. En wat bleek? Ondanks de uitblijvende symptomen had hij wel het coronavirus. De artsen hopen dat er dankzij het onderzoek meer bekendheid komt voor de nu nog onbekendere klachten die op corona bij ouderen kunnen wijzen. Tot nu toe zijn namelijk koorts, hoesten en kortademigheid de belangrijkste symptomen van het virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ntvg

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden