null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat we tot nu toe weten over het inhalen van de uitgestelde zorg

De meest urgente behandelingen binnen de door de coronacrisis uitgestelde zorg, worden naar verwachting zodra dat weer kan binnen zes weken alsnog uitgevoerd. Het kan wel tot begin volgend jaar gaan duren voordat ook minder spoedeisende zorg helemaal is ingehaald.

Dat laat demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten aan de Tweede Kamer. Zij heeft in samenspraak met zorgorganisaties een plan opgesteld om de achterstand die de afgelopen maanden is ontstaan zo snel mogelijk in te lopen. Daarbij moet er ook ruimte zijn voor het zorgpersoneel om te herstellen van de zware inspanningen.

Inhalen uitgestelde zorg

Ziekenhuizen hebben het afgelopen jaar de planbare zorg op een veel lager pitje moeten zetten om de toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen. Daardoor moesten veel operaties worden uitgesteld. Ook konden naar schatting 1,4 miljoen mensen met klachten niet worden doorverwezen naar een medisch specialist.

Huisartsen verwezen namelijk minder mensen door naar ziekenhuizen, waardoor mogelijk belangrijke diagnoses niet zijn gesteld en mensen zonder het te weten rondlopen met gevaarlijke aandoeningen. Het kan zijn dat zij binnenkort alsnog medische zorg nodig hebben.

Het streven is volgens Van Ark dat alle uitgestelde zorg nog dit jaar wordt ingehaald, "met een mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022". Patiënten kunnen met vragen bij hun arts terecht, die hen duidelijk zal informeren over wachttijden. Zorgverzekeraars kunnen patiënten helpen, zodat zij op een andere plek wellicht sneller zorg kunnen krijgen.

Lees ook:

Aantal kankerdiagnoses met 4000 gedaald, maar dat is géén goed nieuws

Landelijke spreiding

Van Ark liet eerder tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer al weten dat patiënten mogelijk naar een ander ziekenhuis moeten voor een inhaaloperatie. Net als bij de zorg voor coronapatiënten wordt landelijke spreiding toegepast. Hoe snel iemand kan worden geholpen mag niet afhankelijk zijn van zijn of haar woonplaats, aldus de minister.

Meer geld voor zorg

De ziekenhuizen bereiden zich nu dus al voor op het inhalen van behandelingen die door de coronadruk zijn uitgesteld, maar het is wel belangrijk om daarbij rekening te houden met het personeel. Artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers "werken al meer dan een jaar onder extreem hoge druk om de zorg voor corona- en niet-coronapatiënten in de lucht te houden", zegt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Daarvoor verdienen ze "lof en waardering", maar ze hebben volgens Melkert ook tijd nodig om zich te herstellen.

De NVZ wil dat de mensen die in de zorg werken meer geld krijgen. De overheid moet geld vrijmaken "voor een passende en structurele verbetering van de beloning en arbeidsvoorwaarden van het zorgpersoneel", aldus de koepel.

Behandelingen gewoon vergoed

Mensen die straks alsnog worden behandeld of geopereerd hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten. "Als de zorg verzekerd was en uitgesteld is, is die nu nog steeds verzekerd", laat Zorgverzekeraars Nederland weten. Volgens de koepelorganisatie is er "voldoende financiële ruimte voor het inhalen van de zorg".

De zorgverzekeraars gaan de komende tijd met ziekenhuizen praten om te kijken welke zorg in elke regio ingehaald moet worden en hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 24 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: zin in Italië! De lekkerste Italiaanse recepten, het Italiëgevoel thuis creëren, 10 feiten & fabels over koolhydraten voor de pastaliefhebber en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden