null Beeld

Dít is wat je moet weten over het Chinese coronavirus

Er wordt steeds meer bekend over het mysterieuze coronavirus, dat begin dit jaar uitbrak in de Chinese stad Wuhan. Inmiddels zijn er ook besmettingen in Japan, Thailand en Zuid-Korea gemeld. De ziekte is ontstaan door contact met besmette dieren. Daarnaast zijn er nu aanwijzingen dat de ziekte ook van mens op mens overdraagbaar kan zijn.

Wat houdt de ziekte eigenlijk in? En moeten we ons zorgen maken?

Onbekende variant van een bestaand virus

Het coronavirus is een bekend virus, maar net als bijvoorbeeld het griepvirus, bestaat het uit meerdere varianten. Van alle varianten zijn er nog maar zes bekend, waaronder het SARS virus. Het virus dat in China is uitgebroken is echter een nieuwe variant en daarom weten artsen niet zo goed hoe het virus zich ontwikkelt. De nieuwe variant van het coronavirus veroorzaakt een longinfectie en de symptomen zijn onder andere; koorts en ademhalingsproblemen. Gisteravond werd bekend dat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is. “Zeker 14 medici zijn besmet”, stelt verslaggever Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. “Zij zijn niet op die markt geweest. Het kan dus alleen zijn gebeurd, omdat ze die zieke mensen behandeld hebben."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Mogelijk groter dan gedacht

Uit de eerste onderzoeken blijkt wel dat het nieuwe Wuhan virus heel erg lijkt op SARS. Dit virus veroorzaakte een longziekte die in 2002 en 2003 voor vele slachtoffers zorgde in Azië. Omdat de Chinese overheid de ziekte lang verzweeg, overleden er zo’n 774 mensen in 29 verschillende landen. Ook nu lijkt China de ziekte stil te willen houden. Volgens de officiële cijfers gaat het nog maar om 200 geïnfecteerde mensen, maar volgens de Britse onderzoeker Neil Fergusson staat de teller minstens op 17.000 patiënten. “Als er vanuit Wuhan drie besmettingen zijn ‘geëxporteerd’ naar het buitenland dan moeten er meer mensen zijn geïnfecteerd dan wordt gemeld”, zei hij tegen de BBC. “Het is onmogelijk om achter het precieze aantal te komen, maar op basis van rekenmodellen, die rekening houden met het virus, de lokale bevolking en vluchtdata krijg je wel een beeld van de juiste omvang.”

Veel risico op verspreiding

De kans dat het coronavirus zich de komende dagen binnen China verspreidt is groot. Deze week vindt namelijk het chinees Nieuwjaar plaats en voor vele chinezen is dat het startsein om familie en vrienden in andere gebieden van het land te bezoeken. Ook vinden er veel reizen naar het buitenland plaats. Tijdens de grootste migratie ter wereld reizen honderden miljoenen Chinezen in volgepakte bussen, treinen en vliegtuigen naar hun familie of vakantiebestemming. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dan ook dat het virus ook in andere delen van China en mogelijk ook in andere landen zal opduiken.

Risico coronavirus in Nederland laag

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans dat het virus binnenkort ook in Nederland opduikt klein. Voornamelijk omdat er geen rechtstreekse vluchten naar Wuhan gaan. Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft echter wel het reisadvies naar de regio aangepast. ”Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en – producten en was steeds goed uw handen’’, adviseert het ministerie.

Lees ook

Dít zijn de grootste gezondheidsbedreigingen in 2019

Bron | Volkskrant, AD, NOS, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden