null Beeld

Dít is waarom we vaak onweer krijgen na een paar warme dagen

De ene dag liggen we in de tuin met 25 graden en dan wordt ineens code geel afgegeven vanwege onweer. Niks zo veranderlijk als het weer, zeker in Nederland. Maar hoe komt het dat het zomerweer in Nederland zo wispelturig is en er vaak onweer komt na een aantal warme dagen? 

Waarom het weer in Nederland zo snel kan veranderen heeft voor een groot deel te maken met de ligging van ons land. Nederland ligt namelijk op de grens tussen het warme zomerweer uit het zuiden en het koelere klimaat uit het noorden. Daarom wisselt het zomerweer in Nederland regen, onweer en bewolking uit het noorden af met warme dagen met tropische temperaturen en zon vanuit het zuiden van Europa.

Onweer na warme dagen

Hoe het wispelturige zomerweer in Nederland vervolgens tot stand komt, heeft vooral te maken met waar de kern van het hogedrukgebied ligt. Bevindt de kern van het hogedrukgebied zich boven Ierland of Engeland? Dan is het minder warm door de noordwestelijke wind. De luchtsoort wordt dan over zee aangevoerd, waardoor de lucht vochtiger is en het ’s avond lekker afkoelt.

Lees ook:

KNMI geeft voor donderdag code geel af: stevige buien en onweer voor déze delen van het land

Kern van het hogedrukgebied

Wanneer de kern van het hogedrukgebied meer richting de Noordzee en het zuiden van Scandinavië ligt, hebben we te maken met wind in oostelijke richting waardoor de temperatuur stijgt. Wanneer het hogedrukgebied zich naar Midden-Europa verplaatst of bij een daling van de druk boven Frankrijk, draait de wind naar zuid tot zuidoostelijke richting. Hierdoor wordt het in Nederland warmer, maar dat vergroot ook de kans op onweer. Die extra onweerskans zorgt ervoor dat na een aantal warme dagen het zomerweer tijdelijk omslaat naar koelere temperaturen.

Onvoorspelbaar klimaat

Daarnaast hebben we in Nederland te maken met een gematigd zeeklimaat. Dat houdt een klimaat met wisselvallige weersomstandigheden in. Dat betekent ook dat we relatief milde zomers en winters hebben, waarbij af en toe een uitschieter ontstaat. Dat zeeklimaat hebben we te danken aan de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Vooral de Atlantische Oceaan is verantwoordelijk voor de vochtige lucht en buien in ons land.

Ook het ontbreken van bergen zorgt voor een wispelturig klimaat in Nederland. Vanaf zee kan een regenbui over ons land waaien, die door ons vlakke land nergens wordt gestopt. Hierdoor kan het na een paar zonnige dagen ineens flink kan losbarsten. Deze factoren in combinatie met de ligging van ons land op de scheidingslijn tussen warmte en kou, zorgen voor dat onvoorspelbare en wispelturige zomerweer in Nederland.

Lees ook: Deze invloed hebben verschillende weertypes op je gezondheid

Bron | KNMI, AD, Klimaatinfo, Klimaat Nederland

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden