null Beeld

Dit is waarom sommige mensen (helaas) nog steeds niet binnen blijven

Om verspreiding van het coronavirus te verminderen, vraagt het RIVM ons om allemaal zo veel mogelijk binnen te blijven. Geen grote groepen vormnen, anderhalve meter afstand van elkaar houden en vooral níet naar buiten gaan als je ziek bent. Veel Nederlanders lijken toch nog moeite hebben met het opvolgen van deze maatregelen. Maar waarom vinden sommige mensen het zo moeilijk om binnen te blijven?

Gisteravond kwamen er zelfs nieuwe maatregelen bij, omdat zo veel mensen nog altijd drukke plekken zoals bouwmarkten, stranden en markten opzoeken.

1. Het zijn onder-reageerders

Gordon Asmundson, professor psychologie aan de University of Regina, zegt tegen CNN dat mensen eigenlijk in te delen zijn in drie categorieën in zo’n situatie. De over-reageerders, de onder-reageerders en mensen die in een tussencategorie vallen. De mensen met een iets overdreven reactie gaan massaal hamsteren, en zitten nu in een huis vol ingeblikte groenten en wc-rollen. De mensen die juist te weinig reageren, die hebben niks op voorraad en lopen nu dus nog elk weekend gewoon in de winkel. Zij denken dat coronavirus helemaal niet zo erg is maar ‘gewoon een griepje’, en brengen daarmee zichzelf én anderen in gevaar.

2. Ze willen controle houden

Aan de andere kant het ook zo zijn dat ze juist wel naar buiten gaan omdat ze het gevoel hebben dat ze geen controle meer hebben. Ze zijn dan dus juist extreem bang voor het virus, en volgen de regels niet om de situatie voor zichzelf minder erg te laten lijken. Volgens de Amerikaanse psycholoog Vaile Wright is dit eigenlijk hetzelfde gedrag als de hamsteraars laten zien, alleen willen ze die controle uitoefenen op een andere manier.

3. Ze denken dat het niet hun verantwoordelijkheid is

Sommige mensen denken volgens de specialisten dat het niet hun verantwoordelijkheid is om het virus te stoppen. Waarom kan de overheid niet beter ingrijpen? Dit komt vooral voor in gebieden waar het virus nog niet extreem veel voorkomt en mensen de effecten dus nog niet direct zien. Pas als ze met eigen ogen zien dat zij verspreiding van het coronavirus kunnen verergeren of verminderen, zullen zij binnen gaan blijven.

Lees ook: Zó hoog is de boete als je nu geen 1,5 meter afstand tot elkaar houdt

4. Ze hebben té veel gehoord over het coronavirus

Nieuws over het coronavirus is overal, en je kan bijna geen gesprek voeren zonder dat het woord valt. Voor sommige mensen kan dat zorgen voor een infodemie, zegt de in pandemie gespecialiseerde psycholoog Steven Taylor tegen CNN. De mensen krijgen zó veel informatie over de pandemie te verwerken, dat ze na een tijdje niet meer gevoelig zijn voor de informatie daarover. Daarom nemen ze ook de maatregelen van social distancing en binnenblijven niet meer serieus.

5. Ze vinden dat het hun vrijheidbeperkt

Volgens de psychologen nemen deze mensen hun persoonlijke vrijheid – mogen gaan en staan waar je wil, wanneer je dat wil – heel serieus. Waarschijnlijk iets té serieus, waardoor ze anderen in gevaar brengen. Want misschien vind jij dat je wel naar buiten kan omdat je geen klachten hebt, maar maak je een ander met gezondheidsproblemen doodziek omdat je het virus ongemerkt bij je draagt. Daarom is het zo belangrijk dat mensen beseffen dat de enige manier waarop het coronavirus zal verdwijnen samenwerken is.

6. Ze zijn eenzaam

Maar het kan ook juist een heel andere reden hebben. Vooral mensen die alleen wonen kunnen enorme last krijgen van eenzaamheid wanneer ze de hele dag binnen moeten blijven. Zij gaan toch naar buiten op drukke plekken omdat ze enorm veel behoefte hebben aan sociale interactie.

Wat kunnen we er aan doen?

Dat weten we niet zo goed, zegt Asmundson. Er is nog maar weinig bekend over de psychologische gevolgen en beweegredenen van mensen tijdens een pandemie. Het is lastig om te beslissen hoe er met mensen gecommuniceerd moet worden. Sommigen moeten juist bang gemaakt worden om binnen te blijven, terwijl diezelfde angst anderen juist de straat weer op laat gaan. Maar wat wel belangrijk is, is dat we allemaal mensen blijven aanspreken op hun gedrag. Dat we mensen blijven vertellen hoe die anderhalve meter afstand en zo veel mogelijk binnen blijven écht kunnen helpen om het coronavirus zo min mogelijk te verspreiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden