null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dít is waarom Máxima Willem-Alexander eerst ‘een chagrijn’ vond

Kijk je naar onze koning en koningin, dan spat ook na negentien jaar huwelijk de liefde er nog altijd af. Willem-Alexander en Máxima hebben een ijzersterk huwelijk en drie prachtige dochters, maar de liefde verliep niet vanaf dag één zo soepel. Bij de eerste ontmoeting dacht zij: 'Aardige man, maar dansen kan 'ie niet' en hij dacht: 'Leuke vrouw, maar waarom maakt ze de hele tijd foto’s?'.

Toch slaat, ondanks de magere eerste indruk, in 1999 de vonk over tussen Máxima Zorreguieta en kroonprins Willem-Alexander.

Een feestje in Sevilla

Het begon allemaal in Sevilla dus, tijdens een zomerfestival in de stad. Máxima was er met Cynthia Kaufman, een goede vriendin sinds de kleuterscchool die wist dat Máxima’s knipperlichtrelatie met Dieter Zimmerman niet lekker liep. Ze had Máxima uitgenodigd mee te gaan naar de Feria de Abril, om de sleur te doorbreken. Overdag waren er stierengevechten en paardenraces, ’s avonds was het één en al flamenco, sherry, wijn en tapas in de luxe feesttenten die de adel waartoe ze behoorden, afhuurde.

Geen liefde op het eerste gezicht

Máxima had het naar haar zin: ze hield (én houdt) nu eenmaal wel van een feestje, van muziek en van een lekkere rode wijn. Ze danste alleen, ze lachte en kletste in haar eigen taal met de Argentijnse en Spaanse mensen die ze er ontmoette. Haar hart ging dus zéker niet direct sneller kloppen toen er een grote blonde man mét beveiliging binnenkwam. En dat gebrek aan enthousiasme blijkt wederzijds. De prins knapte onmiddellijk af op de camera om haar nek, de nachtmerrie van een royal. Máxima was door de gastvrouw gevraagd om wat foto’s te maken en hij reageerde nogal humeurig toen ze haar lens op hem richtte en afdrukte. Máxima wist niet hoe snel ze zich uit de voeten moest maken en bij Willem-Alexander weg moest komen.

'Wie is dat chagrijn?'

“Wie is dat chagrijn?”, vroeg ze aan vrienden - een later legendarische uitspraak natuurlijk. Dát was dus de Nederlandse troonopvolger. "In het begin vond ik het niet zo goed", zei Máxima, in 2001 in nog een beetje gebroken Nederlands tegen het Jeugdjournaal. "Hij had een beetje vervelende reactie toen ik een foto maakte." De eerste impressie van de troonopvolger op Máxima was niet goed, maar andersom ook niet. Willem-Alexander dacht naar eigen zeggen "Wie is zij wel niet?", toen die blondine vrijpostig foto’s maakte.

Wederzijdse vriendin Cynthia stelde Máxima en Willem-Alexander aan elkaar voor. Zij kuste de prins op beide wangen, Máxima hield het bij een hand die hij iets langer vasthield dan strikt noodzakelijk was. "We zijn toen vrij snel aan het praten geraakt en toen bleek dat we wel wat meer in elkaar waren geïnteresseerd", zei hij er later over.

Liefde op het dérde gezicht

Liefde op het tweede gezicht dan? "Of op het derde gezicht", aldus Willem-Alexander. Máxima, met gevoel voor understatement: "Ik vond hem niet helemaal aardig, maar dat is wel verbeterd." Er werd gedanst, die avond. Hij improviseerde voor de grap een tango – je bent in Andalusië of niet – maar Máxima was niet onder de indruk. Ze omschreef zijn danstalent als “alsof je van hout bent", waar de kroonprins geluk wel om kon lachen. Hij was verkocht en deed zijn best om indruk op haar te maken met een woordje Spaans. Voor wie hem kent, was duidelijk dat hij zich aan het uitsloven was. Máxima was eerder nieuwsgierig dan onder de indruk, zegt ze zelf: "Ik vond niks van hem", quoten we. Maar zie maar eens onverschillig te blijven als een interessante man zijn bewondering voor je niet onder stoelen of banken steekt, zéker als je eigen relatie met een ander aan het doodbloeden is.

Willem-Alexander zadelde zijn moeder Beatrix op met een astronomische telefoonrekening

Het resultaat van die kennismaking in Sevilla was dat Máxima drie dagen na terugkeer in New York weer een vrije vrouw was. Dieter had zijn spullen gepakt, en Willem-Alexander zadelde zijn moeder Beatrix op met een astronomische telefoonrekening. Enkele weken na Sevilla troffen Máxima en Willem-Alexander elkaar in New York. Willem-Alexander was uitgenodigd voor de bruiloft van zijn vriend Frederik, graaf van Lynden van Sandenburg met Anne Louise Metz in mei 1999. Samen met zijn broer Constantijn vloog hij erheen. Hij was de enige die op de hoogte was van de gevoelens van zijn oudste broer voor de Argentijnse schone. De kroonprins moest hiervoor verplichtingen afzeggen en zijn moeder – die niet houdt van plichten verzaken – tekst en uitleg geven. Hij zei later: "Ik heb tegen mijn moeder gezegd: ‘Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen.'"

Ongezien naar Nederland

Die dagen, nog anoniem in New York, leveren gouden herinneringen op voor het koppel. Volgens Willem-Alexander gingen ze in deze periode "rollerbladend door Battery Park". Samen skaten, de prins met een pet op, wat lekkers kopen in een deli, praten en ontdekken dat ze, - hoewel ze opgroeiden op een ander continent en onder heel andere omstandigheden - tóch veel gemeen hadden. Ze kwamen erachter grappig genoeg eenzelfde soort jeugd hebben gehad: zowel bij de Oranjes als bij de Zorreguieta’s mochten de kinderen maar heel weinig tv kijken en werd lezen intensief aangemoedigd.

Toen ze elkaar wat beter kenden, was het vooral Máxima die vaak op het vliegtuig stapte. "Ze kwam heel vaak naar Nederland, ik ben maar heel weinig naar New York geweest," zegt Willem-Alexander daarover. "Terwijl iedereen altijd dacht dat ik daar de hele tijd zat. Het is keer op keer gelukt om haar ongezien hiernaartoe te krijgen." Een opluchting voor de tortelduifjes.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Willem-Alexander was groot fan van de magnetron

Máxima zette in het begin een petje op, "maar na een paar maanden… een pet is niet zo groot en meestal val je ook een beetje op als je met een hoed op in een vliegtuig zit", zei ze. Ze kroop altijd in een hoekje en bleef naar eigen zeggen de hele reis van New York naar Amsterdam zitten. "Zo is het altijd goed gegaan", zegt ze. Maar slechts vier maanden was hen gegund om elkaar in alle rust te leren kennen.

De verkering moet aandoenlijk zijn geweest, deels in haar flatje in New York en deels (voornamelijk!) in zijn appartement dat aan Paleis Noordeinde grenst. Hij hield niet van koken en was altijd een groot van van de magnetron. Máxima kookt wel graag en wist de kroonprins de keuken in te krijgen. En daar bleek hij het best gezellig te vinden om uien en andere groenten te snijden; al had dat waarschijnlijk meer met haar dan met een opbloeiende passie voor koken te maken.

Lees ook:

Powervrouw Máxima: waarom onze koningin zo enorm populair is

De rol van Beatrix in hun relatie

Maar het was niet alleen onbezorgde liefde voor Máxima. De opbloeiende relatie trok een enorme wissel op het sociale en professionele leven dat ze in New York had opgebouwd, en waarvan ze zo genoot de voorgaande jaren. Daarbij kwam dat haar vriend Willem-Alexander het wel heel vaak over zijn moeder had. En ze was geen groot fan van het idee dat koningin Beatrix – die ze op dat moment nog niet had ontmoet – zo’n prominente rol had in zijn leven, én in hun relatie.

De realiteit van een relatie met Willem-Alexander

Het besef begon te dagen over wat de realiteit zou zijn van een relatie met Willem-Alexander. Natuurlijk, hij nam haar mee naar societyfeesten met interessante mensen en ze leerde door hem de besloten wereld van de aristocratie kennen, iets wat haar ouders altijd geambieerd hadden voor hun kinderen. De verkering was bovendien comfortabel: first class-tickets, privévliegtuigen, vip-behandelingen alom. Maar ook: leven in een glazen huis, haar werk moeten opgeven en alles wat ze had opgebouwd moeten achterlaten. En dat allemaal voor een man voor wie ze niet direct vlinders voelde en die - en we quoten - "afschuwelijke broeken" droeg.

De aarzeling werd niet veroorzaakt door hem, want hij droeg haar op handen en behandelde haar als een prinses, láng voor ze dat echt werd. Hij was daarnaast vriendelijk en verstandig. Zelfs haar meest kritische vriendinnen van vroeger omschreven Willem-Alexander als "een schat van een man". Het was eigenlijk de ideale partner dus, voor Máxima. En ze mocht dan niet smoorverliefd zijn, ze was wel dol op hem, miste hem als ze niet bij elkaar waren en was altijd blij als ze ‘Alex’ op het scherm van haar telefoon zag oplichten.

Je als zelfstandige vrouw vrijwillig aansluiten bij de koninklijke poppenkast

Het is totaal anders om als troonopvolger te worden geboren en te weten wat je toekomstige bestemming is, dan om als zelfstandige, onafhankelijke vrouw van achtentwintig vrijwillig voor een rol in een Nederlandse koninklijke poppenkast te stappen. Je anonimiteit en nationaliteit opgeven voor een man. Altijd de kritische blik voelen van het volk, zijn moeder Beatrix, de pers en de minister-president. En natuurlijk ook kinderen krijgen van wie het lot van de oudste bij de geboorte al vastligt. Maar ook: weten dat bij een eventuele scheiding je als vrouw niet de ‘gebruikelijke voogdij’ zou krijgen – het is geen wonder dat het geen onbezorgde relatie was en Máxima zich wellicht met moeite heeft overgegeven aan haar gevoelens.

Toch stelde ze hem al in de zomer van 1999 voor aan haar ouders en familie, tijdens een skivakantie in Bariloche in Argentinië. En Willem-Alexander introduceerde haar bij zijn moeder koningin Beatrix en zijn vader prins Claus, in het Italiaanse buitenhuis van de Oranjes in Tavernelle. Eerdere vriendinnen moesten daar járenlang op wachten, dus het was een duidelijk teken dat de relatie tussen Willem-Alexander en Máxima menens was. Niet geheel verrassend lekte het op 31 augustus 1999 uit dat Máxima Zorreguieta de nieuwe vriendin van de kroonprins was.

'Ik dacht: hier moet ik ver van blijven'

En dat die relatie nu openbaar was, betekende kennismaken met paparazzi. Een aardig voorproefje van het leven dat ze zou krijgen als ze volledig voor hem zou gaan. Alleen dan zónder security, de ultieme vuurproef voor elk burgermeisje in deze fase van een relatie met een royal. Twijfelde ze toen nog? Niet zozeer aan haar vriend en hun relatie, maar wel aan alles wat er aan hem vastzat. Niet roken en drinken in het openbaar, geen al te korte rokken, niet flikflooien met haar vriendje als ze en public zijn. Ze wist het allemaal niet. "Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen", zei ze er later over. Eigenlijk paste het niet in de toekomstplannen van de vrije Máxima, maar toch hoort ze al een beetje bij Nederland.

Vuurdoop

Ze leert Nederlands en Willem-Alexander neemt haar mee voor heerlijke weekenden – kastelen, paarden, feesten – bij vrienden in België en Engeland. Ze viert zelfs de eeuwwisseling met de complete familie Oranje in India. "Het was heel leuk, maar wel moeilijk", zei ze na de vuurproef van 1999 tegen haar Nederlandse juf Hanny Veenendaal. Die schreef er weer over in het Algemeen Dagblad. "Nederlanders zijn behoorlijk kritisch, ik werd als nieuwkomer tegen het licht gehouden. Iedereen kreeg last van Delhi Belly (buikgriep) en ik werd wagenziek." En daarbovenop, ging haar haardroger ook nog kapot. "Toen ik hem in het stopcontact stopte, blies hij op. Het voltage was te hoog. De koningin vroeg voortdurend: “Waarom is je haar nat?"

Wat gaf de doorslag?

Wat uiteindelijk de doorslag gaf, weet alleen Máxima. Daar is ze nooit heel open over geweest. Het is geen geheim dat ze het niet heel erg en ongemakkelijk vond dat er in Bariloche opeens een beveiliger was die haar skispullen droeg. Ze had door dat er naast de nadelen van verdergaan met kroonprins Willem-Alexander, ook voordelen waren. Toegang tot een interessant netwerk waarmee ze als econoom echt iets zou kunnen neerzetten. Natuurlijk binnen de beperkingen van de koninklijke status, maar toch.

Teamverband tussen Willem-Alexander en Máxima

Het allerbelangrijkste in hun relatie? Hij maakt haar gelukkig. Hoe serieuzer de relatie werd, hoe meer zich het teamverband ontspon dat ze tot op de dag van vandaag nog altijd tonen. Willem-Alexander en Máxima vinden elkaar leuk, ze kunnen samen goed praten en ontzettend lachen. Ze zijn naast partners ook echt vrienden. Zoals Willem-Alexander zei: "Ze is gewoon een bijzondere vrouw. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik haar heb ontmoet. En nog een groter geluk dat zij haar leven met mij wilde delen. Ze betekent alles voor me. Mijn geluk thuis, mijn kinderen, alles heb ik dankzij haar. Maar ze is ook een maatje, een sparringpartner. Ze is kritisch. Ze is ook heel erg zorgzaam. En ook vergevingsgezind, als ik af en toe nukkig ben."

Doorgehakte knoop

Dat kiemde allemaal in het najaar en de winter van 1999 en Máxima hakte de knoop door. In maart 2000 kondigde de RVD (zo officieel was het toen al) haar verhuizing naar Brussel aan, om "Máxima te laten wennen aan het leven in Europa." Ze werd eerder al door de RVD omschreven als ‘de vriendin van de prins van Oranje’. Bij de verhuizing naar Brussel sprak woordvoerder Eef Brouwers van "twee mensen die verliefd zijn en die elkaar goed willen leren kennen." En zo begon het; we weten allemaal hoe het in de jaren daarna verder ging met de liefde tussen Willem-Alexander en Máxima.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Tekst | Ella Vermeulen

Beeld | ANP

Ilse van RoekelHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden