null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je wat vaker zou moeten meeblèren in de auto

Geef jij je tijdens lange autoritten helemaal over aan de muziek die uit de radio knalt? En zing jij tijdens eeuwigdurende files het liefst keihard mee met je favoriete artiest? Dan hebben we goed nieuws. Uit een nieuwe studie blijkt, dat je door regelmatig in de auto te zingen, daadwerkelijk een betere chauffeur wordt!

De Britse verzekeringsmaatschappij Ingenie deed onderzoek naar deze zogeheten ‘Carpool Karaoke'. De onderzoekers bekeken de gegevens uit de zwarte doos van de auto’s van 1.400 leden. Deze zwarte doos gaf informatie over onder andere snelheid, acceleratie, remmen en bochten. Op basis van deze gegevens, beoordeelden ze de bestuurders in een ranking van 1 tot 100. Uit de resultaten bleek dat automobilisten die graag meezongen met de radio, een gemiddelde score van 79/100 haalden, vergeleken met 75/100 voor degenen die de voorkeur gaven aan stilzwijgend luisteren.

Verschillende effecten per genre

Het muziekgenre waar je naar luistert, kan ook invloed hebben op je rijvaardigheid. Zo bleken de liefhebbers van rockmuziek de beste bestuurders te zijn. Zij haalden een score van 82 uit 100. Andere goede autogenres zijn Indie (81/100), Pop (80/100), Hip Hop (75/100) en Drum & Bass (73/100).

Gunstige effecten

Muziek luisteren én meezingen heeft bovendien een positieve invloed op je gezondheid. Wanneer je vijftig minuten naar vrolijke muziek luistert, maakt je lichaam meer antilichamen aan die een gunstig effect op immuunsysteem hebben. Daarnaast maak je bij het luisteren van muziek de hormonen dopamine (wat bekend staat als het gelukshormoon), oxytocine (het knuffelhormoon) aan, wat een positief effect heeft op je mentale welzijn. Ook komt er serotonine vrij, wat je zelfvertrouwen geeft en angstgevoelens wegslaat.

Nadelig onderzoek

Dat laatste heeft overigens ook een negatieve invloed op onze rijstijl. Andere onderzoeken wijzen namelijk uit dat het meezingen ook tot veel afleiding kan zorgen, waardoor de aandacht op de weg vermindert. Te veel verschillende muzieksoorten door elkaar luisteren, zou er bovendien toe leiden dat bestuurders roekeloos worden.

Vorig jaar werd de lijst met gevaarlijkste autorijnummers onthuld. Rapper Stormzy had de dubieuze eer om het gevaarlijkste nummer op zijn naam te hebben staan: Big for your boots. Castle on the hill van Ed Sheeran bleek het tweede gevaarlijkste nummer. Opvallend was dat een ander nummer van Ed Sheeran, Perfect, juist als het ‘veiligste’ uit de test kwam.

Bron| The Sun,HuffPost

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden