null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je vaak een koude neus hebt (ook als het geen winter is)

Het is nog best koud buiten, ook al komt de lente langzaam in zicht. Geen wonder dat je vaak met een koude neus op je werk verschijnt. Maar komt het wel eens voor dat je neus tíjdens het werk koud aanvoelt? Misschien werk je dan wel te hard.  

Wetenschappers van de Universiteit in Nottingham hebben ontdekt dat mensen die meer moeite hebben met het uitvoeren van een taak, en daar dus harder hun best voor moeten doen, een koude neus krijgen. Hoe ze dit onderzoek uitvoerden? Met een warmtecamera.

Hersenen

Waarom je een koude neus krijgt heeft alles met je hersenen te maken. Wanneer iemand een taak uitvoert waarover hij of zij na moet denken, vragen de hersenen om méér activiteit, en dus om meer bloed. Denk je heel hard na, dan hebben je hersenen veel bloed nodig. Dat wordt onttrokken aan een ander deel van je lichaam, in dit geval je neus. En doordat het bloed uit je neus trekt, voelt deze kouder aan.

Beroepen met stress

Een interessant aspect aan deze test is dat het koude-neusonderzoek werd uitgevoerd bij bepaalde beroepsgroepen die worden geassocieerd met veel stress. Piloten bijvoorbeeld. Een warmtecamera in de cockpit zou kunnen helpen om overspanning tegen te gaan, omdat stressniveau's dan beter in de gaten kunnen worden gehouden via de temperatuur van de neus.

Bron | Metronieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden