null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je moet uitkijken met apps op het gebied van afvallen

Apps waarmee je kunt bijhouden wát je eet, hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt of hoeveel stappen je hebt gezet. Het klinkt ideaal, want deze apps dragen er aan bij dat je minder eet en bewustere keuzes maakt. Hierdoor wordt afvallen een stuk makkelijker.

Toch kleeft er een groot nadeel aan. Volgens de consumentenbond zijn deze dieet- en voedingsapps namelijk lang niet altijd veilig.

Persoonlijke gegevens op straat

Zoals bij veel app’s, geldt voor dieet- en voedingsapps ook dat je vaak eerst veel persoonlijke gegevens zoals gewicht, geslacht, leeftijd en woonplaats moet invullen om de app te kunnen gebruiken. Door het invoeren van die gegevens worden de metingen die de applicatie doet steeds accurater en kunnen persoonlijke voorkeuren betere worden afgestemd. Maar wanneer je die gegevens invult, loop je het risico dat jouw privégegevens op straat kunnen komen te liggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Apps om af te vallen

De consumentenbond vergeleek de vijf meest populaire voedingsapps, waaronder MyFitnessPal, Food, Mijn Eetmeter, FatSecret en Lifesum. De onderzoekers vergeleken de apps met elkaar en controleerden onder andere de betrouwbaarheid, het gebruiksgemak en de privacy van de gebruikers. Wat betreft kwaliteit en gebruiksgemak bleken alle apps even goed te scoren. Maar opvallend genoeg was er slechts één app die een voldoende scoorde op het gebied van privacy. Zo bleken de apps Food en MyFitnessPal persoonlijke informatie van gebruikers niet alleen maar te gebruiken voor hun app, maar ook door te verkopen aan andere partijen.

Privacyvoorwaarden

De apps vermelden dergelijke informatie wel in de privacyvoorwaarden. Deze moet je bij het downloaden van de app vaak altijd eerst goedkeuren, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd worden gelezen. De teksten zijn namelijk vaak lang en ingewikkeld geschreven. Zo telde de privacyvoorwaarden van MyFitnessPal maar liefst 26 pagina’s. Wanneer je de privacyvoorwaarden goedkeurt, zonder te lezen, kan het het zijn dat het bedrijf achter de apps jouw gegevens doorverkoopt aan andere bedrijven die er advertentie-inkomsten uit kunnen halen. Wie precies je persoonlijke informatie in handen krijgt is dan vaak niet duidelijk.

Veilige keuze

Wil je toch een app gebruiken om je goede voornemens te handhaven? Dan kun je volgens de consumentenbond het beste kiezen voor de Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum. De app geeft inzicht in wat je eet, of dat strookt met de Schijf van Vijf en geeft tips voor gezondere keuzes. En het belangrijkste is, de gegevens die je voor de app moet invoeren worden niet gebruikt voor reclamedoeleinden en zelfs wetenschappers krijgen de gegevens niet te zien.

Lees ook

7 tips om je privacy te waarborgen

Bron | NRC, Consumentenbond

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden