pijnlijke en gezwollen oksel na vaccinatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je last kunt krijgen van een pijnlijke en gezwollen oksel na je vaccinatie

Heb jij recent een boosterprik gehad? Dan zou het goed kunnen dat je niet alleen last hebt van je prikplek, maar dat je sinds je vaccinatie ook een pijnlijke en gezwollen oksel hebt. Deze bijwerking wordt ook bij bijwerkingencentrum Lareb steeds vaker gemeld en daar is blijkbaar een goede reden voor.

We leggen je uit hoe die pijn en zwelling na je prik ontstaat.

Pijnlijke en gezwollen oksel na je vaccinatie

Hoewel je het misschien nog niet zo vaak in het nieuws leest, heb je het misschien wel al in je eigen kringen voorbij horen komen: een pijnlijke en/of gezwollen oksel na je vaccinatie. Maar hoe komt dat? Dit heeft alles met de werking van je afweersysteem te maken, waarbij het lymfesysteem een belangrijke rol speelt. Het lymfevaatstelsel bestaat uit hele dunne vaatjes onder je huid, in je vetweefsel en lymfeklieren. Die klieren zitten ook in je oksels. De lymfeklieren zorgen voor de zuivering van het vocht in je lichaam en maken T-lymfocyten aan. Dat zijn een soort speciale afweercellen die je lichaam helpen om ziekteverwekkers aan te vallen. Wanneer je afweersysteem hard aan de slag moet bij een indringer – dus een ziekteverwekker of in dit geval je vaccinatie – dan worden je lymfeklieren ook aan het werk gezet. Hierdoor kunnen ze dus opzwellen.

Hoewel het misschien gek en vervelend voelt, is het dus eigenlijk best een goed teken dat je oksel een beetje opzwelt. Dit betekent dat je lichaam hard aan het werk is om zich te beschermen.

Naar de dokter

In principe is een pijnlijke, gezwollen oksel na je vaccinatie dus niet iets om je zorgen over te maken. Dit trekt in de meeste gevallen binnen een paar dagen vanzelf weer weg. Blijf je langer last houden, heb je veel pijn of maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met de huisarts.

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Vaker gemelde bijwerking

Ook bijwerkingencentrum Lareb ziet de afgelopen tijd de meldingen over opgezwollen lymfeklieren binnenkomen. Of dit door de boosterprik vaker voorkomt dan bij de basisvaccinaties is nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum, valt het in ieder geval wel op. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan naar deze bijwerking. Bij een prik met Moderna staat ‘opgezette lymfeklieren’ al in het rijtje met de meest gemelde bijwerkingen. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech tot nu toe nog niet. Spierpijn en zwelling op de prikplek worden wel vaak genoemd.

Meer meldingen over de boosterprik

Daarnaast ontvangt Lareb de afgelopen periode over het algemeen meer meldingen van bijwerkingen over de boosterprik. Dagelijks komen er zo’n duizend meldingen binnen, met soms een uitschieter van rond de 2500 meldingen. Vorig jaar – tijdens de eerste vaccinatiecampagne – ging het op het hoogtepunt nog om uitschieters van 1500 meldingen op één dag. Of de stijging van het aantal meldingen over bijwerkingen opmerkelijk is, kan het bijwerkingencentrum nog niet zeggen. Aan Hart van Nederland legt Kant uit dat dit mogelijk ook kan komen doordat er nu meer mensen tegelijkertijd worden geprikt dan tijdens de eerste vaccinatiecampagne.

Bron | Tips en Weetjes, Hart van Nederland, Radboud UMC
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden