null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je je pinpas vandaag maar beter kunt verstoppen

Zeg eens eerlijk. Hoevaak heb jij je pinpas gebruikt de afgelopen dagen? Grote kans dat dit vaker gebeurde dan de bedoeling was. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we meer geld uitgeven wanneer het warm is!

Wetenschappers van de Universiteit van Florida wilden weten wat voor effect de temperatuur had op de hoeveelheid geld die een mens bereid is uit te geven op een veiling. De deelnemers van het experiment werd gevraagd deel te nemen aan een veiling, waarin kon worden geboden op een cruise-vakantie door de Cariben.

De hoogste bieders

Om te onderzoeken of de temperatuur invloed had op hun biedingen, werden de proefpersonen verdeeld in twee kamers. In de eerste kamer lag de temperatuur tussen de 19 en 25 graden en in de tweede kamer steeg de temperatuur tot 28 graden. Wat bleek? De groep in de heetste kamer was bereid gemiddeld 147 euro meer te betalen voor de luxe cruise.

Fanatieker in de hitte

Je zou misschien denken dat de hitte loom maakt en dat je dus helemaal nergens zin in hebt. Maar volgens de wetenschappers is het tegenovergestelde waar. Zij verklaren het verschil door het feit dat we juist fanatieker worden wanneer onze lichamen in een oncomfortabele situatie, zoals hoge temperaturen, verkeren.

Beste kortingsdeal

Eenzelfde resultaat bleek ook uit een ander Amerikaans onderzoek waarin de invloed van temperatuur werd vergeleken met de moeite die Amerikanen wilden doen voor kortingsbonnen. De deelnemers uit dit onderzoek kregen een lijst met verschillende items waarop ze korting konden krijgen. Vervolgens kregen ze de opdracht om de beste kortingsbonnen voor deze items uit een emmer te vissen. Ook hier bleek de groep in de warmste kamer het meest fanatiek.

Lees ook

Waarom iedereen zijn kind kan vergeten in een snikhete auto

Bron| Scientias

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden