null Beeld

Dit is waarom je extra statisch bent door thuisquarantaine

Heb jij de laatste tijd ook zo’n last van statisch haar en elektrische schokjes? Je bent niet de enige. Veel mensen merkten dit de laatste tijd op. Dat we extra statisch geladen zijn, komt hoogstwaarschijnlijk door de thuisquarantaine.

Dat we massaal in thuisquarantaine gaan is natuurlijk heel goed, alleen worden we hiermee wel beloond met een hoop extra stroomschokjes en statisch haar.

Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Het is maar goed dat we door de thuisquarantaine zo min mogelijk ons huis uit hoeven, want statisch haar krijg je vaak met geen mogelijkheid weer onder de duim. Dit soort statische elektriciteit zet niet alleen je haar recht overeind, maar zorgt ook voor van die vervelende elektrische stroomschokjes. Dit komt door wrijving tussen voorwerpen met verschillende materialen. De elektrische lading die hierdoor ontstaat wil naar de grond en dat maakt je statisch.

Luchtvochtigheid

Vooral in de winter zijn mensen vaker statisch. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de winter lager is. De statische lading wordt door vochtdeeltjes via de lucht weggeleid. Bij lage luchtvochtigheid kan deze lading moelijker het lichaam verlaten. Dat legt wetenschapsjournalist Diederik Jekel aan RTL Nieuws uit. Hierdoor bouwt de statische lading in je lichaam op waardoor je een schokje krijgt als dit je lichaam eindelijk verlaat.

Lees ook: Statisch haar? Met deze tips kom je ervan af

Extra statisch door thuisquarantaine

Nu we eindelijk de winter hebben kunnen verruilen voor een zonnige lente, zou je denken dat dat ook positief werkt voor de luchtvochtigheid. En dat klopt ook, want de luchtvochtigheid is buiten niet heel laag. Maar het probleem is dat we door de thuisquarantaine natuurlijk voornamelijk binnen zitten. En vaak ook nog eens met de kachel aan. Hierdoor is de luchtvochtigheid in je huis erg laag waardoor je sneller statisch wordt en de komende periode ook meer elektrische stroomschokjes kunt krijgen. Gelukkig kun je dit deels beperken door geen schoenen met rubberen zolen of synthetische kleding te dragen. Door elke dag op blote voeten door je huis te lopen én met je plantenspuit de luchtvochtigheid omhoog te krikken zou je de statische lading al helemaal inperken. Dit is misschien wat extreem, maar als je echt gek wordt van de stoomschokjes is dit toch het proberen waard.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden