null Beeld

Dit is waarom je de komende dagen beter niet naar je navigatie-app kunt luisteren

Vertrouw jij altijd blindelings op je navigatie-app? Dan moet je de aankomende dagen toch even extra opletten. De maximumsnelheid wordt op de snelwegen namelijk aangepast. En dat is niet alleen voor ons wennen, maar ook voor je navigatiesysteem.

Houdt vooral de snelheidsborden aan, want je navigatie-app kan er de komende dag naast zitten.

Nieuwe snelheidsregels

Omdat de maximumsnelheid op de snelweg in Nederland naar 100 kilometer per uur is teruggebracht, kan dat voor wat verwarring in je navigatie-app zorgen. Dat komt omdat Rijkswaterstaat vanaf vandaag begint met de snelheidsborden aanpassen. Maar dat is natuurlijk nogal een klus. Er moeten namelijk zo’n 4000 verkeersborden worden vervangen. Het streven is om maandag voor de ochtendspits alle borden te hebben vervangen. Pas wanneer alle borden door Rijkswaterstaat zijn aangepast wordt deze wijziging doorgegeven. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan NOS weten.

Data-update verschilt per navigatie-app

Vandaar dat je navigatie-app tot die tijd nog steeds de verkeerde maximumsnelheid aangeeft. Dit terwijl de borden op de snelweg wel al deels zijn aangepast. Daarnaast verschilt het per navigatie-app welke informatie je de komende dagen krijgt. Zo voert TomTom pas maandag de update door, waardoor je tot die tijd nog 120 of 130 kilometer per uur ziet staan. Flitsmeister voert de maximumsnelheid al vanaf donderdagnacht door naar 100 kilometer. Woordvoerder Jorn de Vries laat weten dat ze hun gebruikers liever te langzaam dan te hard laten rijden wanneer de informatie nog niet duidelijk is. Gebruik je Google Maps? Daar wordt de snelheidslimiet geleidelijk aangepast, en dit duurt ook tot maandag.

Lees ook: Hoeveel langer ben je onderweg nu de maximum snelheid 100 kilometer per uur wordt?

Moeilijk aanpassen

Omdat door de nieuwe regel de maximumsnelheid overdag anders is dan ’s avonds, kunnen sommige navigatie-apps de wijziging op dit moment nog helemaal niet doorvoeren. Zo kunnen Waze en oudere TomToms zich hier niet op aanpassen. Waarschijnlijk zal hier altijd 100 km/u worden aangegeven. Wanneer je een ingebouwde navigatie hebt, zul je naar de dealer moeten om je systeem te updaten.

Extra opletten

Het is de komende dagen dus aan te raden om vooral de snelheidsborden langs de kant van de snelweg aan te houden en de snelheidsmeldingen in je navigatie-app zeker tot maandag even los te laten. Overigens laat minister Grapperhaus in de Tweede Kamer weten dat de nieuwe maximumsnelheid pas ingaat zodra er een nieuw bord staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld |iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden