null Beeld

Dit is waarom Internationale Vrouwendag nog steeds hard nodig is

Vandaag is het weer Internationale Vrouwendag. Dit jaar staat deze dag helemaal in het teken van vrijheid. Ondanks dat we in het in Nederland best goed voor elkaar lijken te hebben, is er toch nog te veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hoogste tijd om in actie te komen dus.

Dit jaar wordt er met Internationale Vrouwendag niet alleen gestreden voor gendergelijkheid, maar ook voor meer vrijheid in de wereld.

Nederland op nummer 38

Misschien merk je er in het dagelijks leven niet heel veel van, maar ook in ons land is er nog altijd veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Uit een onderzoek van World Economic Forum, waarbij de genderkloof in 153 landen is onderzocht, staat Nederland op de 38steplek. Niet heel best. De eerste plek op de lijst is voor IJsland en ook de Scandinavische landen scoren hier het hoogst.

Financiële onafhankelijkheid

Daarnaast is ongeveer de helft van de vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk. Dit in tegenstelling tot 25 procent van de mannen. Sinds 2014 is dit percentage wel flink gestegen, dus we zijn goed op weg. Maar deze inhaalslag wordt ons toch lastig gemaakt, omdat vrouwen nog vaak niet evenveel verdienen als mannen. Het gemiddelde loonverschil is zo’n vijftien procent.

Te weinig vrouwelijke bestuurders

Er wordt al jaren gestreden voor meer vrouwelijke bestuurders en leidinggevende. In 2019 waren slechts 8,5 procent van dit soort bestuurlijke functies vrouwen. Veel te weinig, daarom werd er een wettelijk streefcijfer ingesteld van dertig procent dat vóór 1 januari 2020 behaald moest worden. Maar veel bestuurlijke functies worden ook nu nog door mannen bekleed. Bijvoorbeeld in de Tweede Kamer is slechts 34 procent vrouw. En dit heeft ook invloed op het denkbeeld van jonge meiden. Uit onderzoek blijkt 74 procent van de meisjes dat het voor vrouwen lastiger is om een leidinggevende functie te krijgen, dan voor mannen. Hoog tijd om dit denkbeeld te veranderen en op te komen voor onze gelijkheid.

Lees ook: Dit is er allemaal te doen op Internationale Vrouwendag

Vrouwen in de media

Ook worden vrouwen in de media ondervertegenwoordigd. Vrouwen boven de 50 jaar komen zo’n zes keer minder in beeld, dan mannen boven de 50 jaar. En wanneer het in de media over sport, weer en economische zaken gaat wordt slechts in negen procent van de gevallen een vrouwelijke deskundige uitgenodigd. Ook in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is slechts 23 procent van de deskundigen vrouw.

Zet vrouwen in het zonnetje

Jaarlijks worden op Internationale Vrouwendag allerlei evenementen georganiseerd om vrouwen meer aandacht te geven, zo zijn er allerlei lezingen en bijeenkomsten. Het overzicht vind je hier. En natuurlijk de Women’s March in Amsterdam. Honderden deelnemers vertrekken om 12:30 uur vanaf de Dam naar Museumplein met borden en slogans. Naast al deze activiteiten is Internationale Vrouwendag natuurlijk ook de perfecte dag om de belangrijke vrouwen in jouw leven eens wat extra liefde te geven. We houden als vrouwen meerdere ballen in de lucht. Van werk tot zorgen voor het huishouden en kinderen. En we doen dit zo’n anderhalf keer meer dan mannen. En daar mogen we ons zelf af en toe best voor belonen. Verras je buurvrouw, je moeder of je beste vriendin met een kleinigheid, als is het maar een berichtje met waarom je zo trots op haar bent. Of zet jezelf op deze druilerige zondag eens in het zonnetje. Plan een lekker verwenmoment in, om jezelf te belonen voor al het harde werk dat je doet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Internationale Vrouwendag, WOMEN Inc.

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden