null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Dit is waarom het nu extra belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

We werken tegenwoordig meer thuis en nu het steeds vroeger donker wordt én het buiten koud is, komen we de deur amper uit. Om er thuis knus bij te zitten, zetten we de verwarming hoger, steken we kaarsjes aan en maken we lekkere baksels uit de oven. Het effect daarvan op de luchtkwaliteit in je huis is niet best.

Hoe komt dit en waarom zijn deze dampen niet goed voor je?

Fijnstof

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat de luchtkwaliteit bij één op de zeven huishoudens in Nederland er niet goed aan toe is. Als je je bedenkt dat we met z'n allen veel thuis zitten, is dit een zorgwekkend aantal. Ruim een jaar geleden werden metingen gedaan in meer dan honderd Nederlandse woningen. Bij 15 procent van de huizen werd de fijnstofnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschreden.

Energiezuinige woningen

Met name energiezuinige woningen kwamen slecht uit de test. Deze zijn namelijk vaak een stuk luchtdichter dan oude huizen. Vooral 's avonds is de luchtkwaliteit slecht in huis. Dit wordt veroorzaakt door het bakken en braden van eten en het aansteken van kaarsen. Er komt een fijnstof vrij die voor luchtwegklachten kan zorgen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees ook:

Waarom je in de winter elke dag je ramen een half uur moet openzetten

Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Je hoeft nu niet gelijk je verwarming uit te zetten en te stoppen met lekkere baksels maken. Maar het is wel verstandig om aan de luchtkwaliteit in je huis te denken, zeker in deze tijd nu we zo vaak thuis zijn. Met de volgende tips zorg je dat het beter wordt:

1. Ventileren

Het allerbelangrijkste is om je huis regelmatig te voorzien van gezonde luchtkwaliteit. Dit doe je door de deuren en ramen minstens twintig tot dertig minuten per dag open te zetten om de lucht te verversen.

2. Vul je huis met planten

Als je gek bent op groen in huis is dit een heel gemakkelijke tip om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Planten zuiveren de lucht en vrolijken je op. Zet je huis dus vol met planten.

Lees ook:

Déze 5 kamerplanten zijn goed voor je gezondheid én humeur

3. Opruimen

Naast dat er fijnstof vrijkomt tijdens het bakken van lekkernijen en het branden van kaarsen, kunnen er ook andere stoffen door de lucht dwarrelen. Deze stoffen kunnen een opeenhoping zijn van huisstofmijten en kunnen een gevaar vormen. Dit wordt verergerd door vloerbedekking, tapijt en gewoonweg te veel spullen in huis. Ruim daarom zo veel mogelijk op en zorg dat je zo min mogelijk spullen hebt liggen in huis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, TNO, Women's Health

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 53 ligt nu in de winkel! Het is bijna kerst, en daarom deze week: kerstmenu-tips van chef-koks, de gezichten van 2020, een interview met Anita Witzier en dochter Julia, het belang van decembertradities en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Tanja van KempenGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden