null Beeld

Dít is waarom er steeds meer mensen door een teek worden gebeten

Er worden jaarlijks maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat het om een toename gaat van dertig procent sinds 2010.

Dat er meer mensen worden gebeten door een teek, komt vermoedelijk door de groei van het aantal teken. De stijging van de temperatuur zorgt ervoor dat er meer teken actief zijn.

Meldingen door teek gebeten

Op Tekenradar.nl kun je een tekenbeet melden. De helft van alle meldingen die jaarlijks binnenkomen via de website, wordt gedaan in juni en juli. In 1996 werden er 600.000 mensen door een teek gebeten in Nederland. In 2007 was dit aantal toegenomen tot 1,1 miljoen.

Lees ook: De 4 beste tips om teken uit je tuin te houden

Ziekte van Lyme

Teken zijn van zichzelf erg actief in de natuur en veel Nederlanders gaan er - zeker in de zomerperiode - veel op uit. De vrees bestaat dat er dit jaar nóg meer mensen gebeten worden door een teek, omdat veel vakantiegangers in Nederland blijven vanwege de coronacrisis.

Een beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze infectieziekte tast het zenuwstelsel aan. In totaal wordt twee procent van de gebeten personen ziek. Jaarlijks zijn dit 27.000 mensen. Gelukkig zijn veel problemen met antibiotica te verhelpen, maar tussen de 1.000 en 2.500 mensen houden blijvende klachten over aan een tekenbeet.

Meer teken door de warmte

Teken komen niet alleen in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Ze zitten vooral laag bij de grond en niet in bomen. Als je een teek ontdekt bij jezelf, is het advies om deze zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang. Daarna is het belangrijk om de wond drie maanden lang in de gaten te houden.

Check waar teken bij jou in de buurt actief zijn

In de loop van de week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Voor de app hebben onderzoekers de maandelijkse tekenvangsten van de afgelopen tien jaar gecombineerd met weerdata en satellietbeelden. Op deze manier is een model gemaakt dat dagelijks, voor elke vierkante kilometer in Nederland, laat zien hoeveel teken daar zijn. Probeer de app de eerste maand gratis, daarna betaal je €2,- per maand.

Het blijkt dat veel mensen na een bezoek in de natuur vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een tekencheck-notificatie wilt krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl, Naturetoday.com

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden