null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom artsen soms medicijnen meegeven die over de datum zijn

De laatste jaren wordt het medicijntekort in Nederland steeds groter. In 2010 waren 174 medicijnen tijdelijk of helemaal niet beschikbaar. In 2018 waren dat er al 769. En dat levert soms gevaarlijke situaties op, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het medicijntekort dreigt op verschillende niveaus. Er zijn bijvoorbeeld tekorten van medicijnen voor een ernstige ziekte als parkinson, maar ook van eczeemzalven of de anticonceptiepil. De oorzaken van het gebrek aan medicijnen zijn al net zo divers. Zo zijn er bijvoorbeeld minder fabrikanten die een bepaald geneesmiddel kunnen maken. Als er bij één producent dan iets misgaat, zijn er te weinig andere fabrikanten die de productie op kunnen vangen. Daarnaast zijn de medicijnprijzen laag. Wanneer een bepaald medicijn dan schaars is, zal de fabrikant de medicijnen eerder aan een land geven dat er meer voor betaalt. Daarnaast zijn de voorraden van veel apothekers de laatste jaren kleiner geworden om kosten te besparen en verspilling tegen te gaan.

Extreme maatregelen

Wanneer een apotheker merkt dat een bepaald medicijn niet meer op voorraad is, zal hij eerst kijken of er een alternatief middel beschikbaar is. Bijvoorbeeld van een andere fabrikant. Eventueel kan hij het medicijn ook in het buitenland bestellen of proberen het zelf na te maken. Wanneer dat allemaal niet lukt, zitten de medicijnverstrekkers met hun handen in hun haar. En dat zorgt ervoor dat ze soms extreme maatregelen nemen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat artsen en apothekers zelfs de wetgeving negeren om patiënten toch van de juiste medicijnen te kunnen voorzien.

Hergebruikte medicijnen

Zo geven sommige medici aan dat geneesmiddelen die over de datum zijn toch worden verkocht. Enkele artsen stellen bovendien dat teruggebrachte medicijnen soms worden ‘hergebruikt’. Het etiket wordt dan van de verpakking gehaald en met een nieuw etiket meegeven aan een andere patiënt. In Nederland zijn deze praktijken bij wet verboden, omdat de veiligheid van de medicijnen daarmee niet kan worden gegarandeerd. “Je weet niet honder procent zeker of het medicijn nog veilig en werkzaam is als het de apotheek uit is geweest,” zegt Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg. “Misschien heeft het op het dashboard van een auto gelegen in de brandende zon. Dat kan voor sommige geneesmiddelen echt een probleem zijn.”

Minder groot risico

De artsen en apothekers vinden het risico dat een patiënt loopt als hij een bepaald medicijn niet krijgt echter groter dan de kans dat het van mindere kwaliteit is geworden. “Als de overheid er niet voor kan zorgen dat mijn patiënten de nodige medicijnen krijgen, dan dwingen ze me eigenlijk om dit soort dingen te doen,” zegt een verslavingsarts tegen RTL Nieuws.

Reactie van de minister

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft inmiddels op het onderzoek gereageerd. Hij bekijkt hoe de medicijnvoorraden kunnen worden vergroot en hoopt daar dit najaar meer duidelijkheid over te hebben.“Ik denk dat we ook internationaal aan de bak moeten, omdat sommige medicijnen maar op één plek in de wereld worden geproduceerd. Dat vind ik erg kwetsbaar,” stelt de verantwoordelijk minister. “Op het moment dat er dan een vervuiling ontstaat of er een stoornis is in de productie: wat dan? Dan krijg je dit soort vragen en problemen als waarover wordt gesproken in het onderzoek.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron| RTL Nieuws

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden