null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waar het effect van sport op je stofwisseling van afhangt

Dat een goede balans tussen beweging en rust belangrijk is, weet je waarschijnlijk al lang. Maar de momenten waarop we sporten, of juist rusten, kunnen een groot verschil maken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen heeft ’s ochtends sporten een ander effect op onze stofwisseling dan ’s avonds sporten.

Verschillende effecten

Volgens de Deense onderzoekers heeft het allemaal te maken ons biologische slaap-waakritme. Ze baseren hun conclusie op een experiment met muizen. De beestjes die in de licht-/ rustfase, vergelijkbaar met onze ochtend, moesten bewegen hadden een verhoogd metabolisme ten opzichte van de muizen die in de donkere/actieve fase in beweging werden gezet. Daar stond tegenover dat de avondmuizen langer profijt hadden van hun beweging. De duur van het effect op hun stofwisseling was een stuk langer.

Dag-nachtritme

'Deze verschillen in stofwisseling worden waarschijnlijk beheerst door de circadiane klok van het lichaam,” stelt onderzoeker Jonas Thue Treebak van het Novo Nordisk Foundation Centre for Basic Metabolic Research. “Beter bekend als het mechanisme in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie ons dag-nachtritme. Lichaamsbeweging in de ochtend stimuleert genprogramma’s in de spiercellen, waardoor suiker en vet beter kunnen worden verbrand. ’s Avonds sporten zorgt er daarentegen voor dat het totale energieverbruik van een langere periode actief wordt benut.

Meer onderzoek

Omdat beide momenten dus positieve effecten hebben, willen de onderzoekers niet zeggen dat het ene beter is dan het andere. “Op basis hiervan kunnen we niet met zekerheid zeggen wat het beste is, we kunnen alleen maar zeggen dat de effecten verschillend zijn. We willen deze onderzoeken graag bij mensen uitvoeren om te kijken of dit mogelijk helpt bij de behandeling van bepaalde stofwisselingsziekten,” legt hij uit.

Lees ook

Dít is waarom je beter ’s ochtends naar de huisarts kunt gaan

Bron| Science Daily, University of Copenhagen

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden