null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is volgens onderzoek het mooiste Nederlandse accent

Hoewel Nederland geen groot land is, kent het veel verschillende dialecten, talen en accenten. Van plat proaten (lees: Achterhoeks) tot een zachte G en het Twentse tukkertaaltje. Welk accent vinden we het prettigst om naar te luisteren? En welke tongval is het minst charmant?

In ons land spreken we allemaal dezelfde taal, maar in elke streek klinken de klanken weer anders. Dat zorgt voor variatie, en voor discussie. Want welk accent horen we graag? En welke vinden we maar niks? Uit onderzoek van Zoover blijkt dat een Maastrichtse tongval het meest in de smaak valt, gevolgd door de Groningse en Brabantse (Den Bosch). Arnhem, Middelburg en Lelystad scoren minder goed; deze accenten liggen het minst prettig in het gehoor.

Vakantiegevoel

De beoordelingssite stelde een onderzoek op waarbij mensen op één van de twaalf provinciehoofdsteden konden stemmen om erachter te komen welk accent het meest bijdraagt aan het vakantiegevoel in eigen land. "Dat vakantiegevoel heeft te maken met een hoop factoren," aldus een woordvoerder van Zoover. "Ook taal kan dat plezierige gevoel opwekken."

Top 12

Ben je benieuwd naar de volledige top 12? En wil je weten hoeveel procent van de stemmen het accent uit de hoofdstad van jouw provincie heeft binnengehaald? Hieronder vind je het hele lijstje.

 1. Maastricht (28,2 procent)
 2. Groningen (17,7 procent)
 3. Den Bosch (16,2 procent)
 4. Den Haag (9,9 procent)
 5. Utrecht (5,1 procent)
 6. Assen (4,7 procent)
 7. Leeuwarden (4,4 procent)
 8. Haarlem (3,7 procent)
 9. Zwolle (3,7 procent)
 10. Arnhem (3,4 procent)
 11. Middelburg (2,6 procent)
 12. Lelystad (0,44 procent)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden