null Beeld

Dit is mogelijk een teken van alzheimer

Ben je op middelbare leeftijd of ouder én tijdens het praten lang(er) van stof? Dan kan dit een vroegtijdige waarschuwing zijn dat je de ziekte van Alzheimer hebt, de meest voorkomende vorm van dementie.

Wanneer het langer dan gebruikelijk duurt om het juiste woord te vinden of wanneer je tien woorden gebruikt om iets te vertellen waar je normaal vijf woorden voor nodig hebt, dan wordt dit gelinkt aan een milde cognitieve stoornis (MCI). Deze stoornis gaat vooraf aan dementie.

Volzin

Wetenschappers aan de Massachusetts General Hospital voerden onderzoek uit onder 46 volwassenen. De deelnemers werden gevraagd om met de woorden 'kachel', 'water' en 'pot' een volzin te creëren. Degenen die gezond waren lukte het om een nauwkeurige zin te produceren. De mensen die kampten met een milde cognitieve stoornis worstelden met de opdracht.

Hoofdonderzoeker dr. Janet Cohen Sherman liet aan The Telegraph weten dat er 'een zeer significant verschil' was in de lengte van de zin tussen personen die last hebben van MCI en de gezonde, oudere proefpersonen.

Volgens Sherman zijn mensen met MCI snel de draad kwijt wanneer ze spreken. Ze benadrukt dat sommige mensen daar sowieso last van hebben. Gaan mensen ineens op een andere manier hun verhaal vertellen, dan is dit reden tot bezorgdheid.

Speech Ronald Reagan

Dr. Sherman haalde tijdens een conferentie in Boston een studie aan naar de speeches van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan. Zijn speeches werden vergeleken met die van George H.W. Bush. Reagan en Bush waren ongeveer even oud toen ze de president van Amerika werden. “Ronald Reagan gebruikte naarmate de tijd vorderde steeds minder unieke woorden, en herhaalde zichzelf meer,” vertelde ze. “Daarnaast sprak Reagan met meer vulwoorden en loze uitdrukkingen, zoals ‘ding’, ‘iets’, ‘in feite’, ‘eigenlijk’ en ‘nou’.” Reagan werd zes jaar na zijn presidentschap gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer.

Bronnen | Libelle.nl en The Telegraph

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Bekijk hieronder een wel heel bijzonder huwelijksaanzoek. Deze man vroeg zijn vriendin ten huwelijk in de bioscoop. Lees hier wat daaraan voorafging.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden