null Beeld

Dít is hoe Nederlandse bedrijven omgaan met de hitte

Het wordt de komende dagen zinderend heet in ons land. Mogelijk wordt zelfs het warmterecord van 38,6 graden verbroken. Vanwege de extreme hitte worden er in het hele land bijzondere maatregelen getroffen…

Vanaf vandaag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het hitteplan geactiveerd. Deze geldt in principe voor heel Nederland. Het hitteplan is vooral bedoeld als waarschuwingssignaal. Mensen worden opgeroepen om veel water te blijven drinken, de zon en hitte zoveel mogelijk te vermijden en alert te zijn op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Daarnaast passen ook veel Nederlandse bedrijven hun werkzaamheden aan in verband met de hoge temperaturen.

ANWB

Door de oplopende temperaturen verwacht de ANWB de komende dagen extra veel pechgevallen op de weg. Om te voorkomen dat mensen -urenlang in de brandende zon- langs de kant van de weg op hulp wachten, zet de centrale extra wegenwachten in. Dit om gestrande automobilisten zo snel mogelijk af te kunnen voeren. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om voor de zekerheid water en een paraplu mee te nemen. Niet omdat ze regen verwachten, maar omdat een paraplu -in geval van nood- kan dienen als parasol.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De extreme temperaturen hebben niet alleen invloed op de mens, ook dieren hebben het de komende dagen extra zwaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert daarom extra inspecties uit om te controleren of bedrijven zich houden aan de voorschriften voor dierenwelzijn. Bij hoge temperaturen moeten dierenhouders hun dieren beschermen tegen felle zon en voldoende drinkwater paraat hebben.

De Efteling

Ook in de sprookjeswereld van de Efteling wordt het de komende dagen bloedheet. Het pretpark heeft daarom een eigen hitteprotocol ingelast. Er is een speciaal hitteteam in het leven geroepen die de bezoekers gedurende de hele dag verkoeling biedt door waterpistolen uit te delen. Verder worden er in het park extra waterpunten neergezet en in de cafés en restaurants gratis water uitgedeeld. De wachtrijen bij de populaire attracties zijn voor de gelegenheid voorzien van een parasol.

OV in Amsterdam

Wie normaal gesproken eet of drinkt in één van de bussen, metros of trams van Amsterdam kan een fikse boete verwachten. Maar in verband met de aanhoudende hitte heeft vervoersbedrijf GVB besloten om drinken in het OV, tijdens deze hete dagen, toe te staan. De enige voorwaarde is dat er geen alcohol in de drankjes mag zitten.

ProRail en de NS

NS en Prorail verwachten dat de hoge temperaturen mogelijk tot storingen op het spoor kunnen leiden. Wanneer het kwik boven de 25 graden stijgt kan de temperatuur van een spoorstaaf oplopen tot 70 graden en daardoor flink uitzetten. De rails kan daardoor tot een centimeter langer worden, wat er voor zorgt dat treinen stilvallen. Om chaos te voorkomen deelt ProRail, onder reizigers in een gestrande trein, flesjes water uit. Op de heetste dag van de week mogen medewerkers van ProRail bovendien een blauw zwaailicht gebruiken om zo snel mogelijk bij en noodsituatie te komen. De NS gaat zoveel mogelijk moderne sprinters -met airco- inzetten en heeft op 90 stations watertappunten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen. Op het traject Amsterdam - Zandvoort zet de NS extra treinen in, om badgasten te vervoeren die verkoeling zoeken in zee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Radar, NRC, Nu.nl, RTL Nieuws, RIVM

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden