Mondkapje type II Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het verschil tussen ‘gewone’ mondkapjes en een type II mondkapje

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om binnen én op drukke plekken buiten alleen nog een mondkapje type II te dragen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen het gewone mondkapje en zo’n type II versie?

En waar kun je zo’n mondkapje krijgen?

Wat is het verschil tussen een gewoon mondkapje en een type II mondkapje?

Als het aan het OMT ligt mogen de zelfgemaakte, stoffen mondkapjes voortaan in de kast blijven liggen. In plaats daarvan zouden we alleen nog medische mondkapjes moeten dragen. Om nog preciezer te zijn: een chirurgisch mondkapje type II. Deze mondkapjes bevatten drie beschermende lagen die filterend werken en zijn getest volgens Europese normen. Deze mondkapjes zijn daarmee bijvoorbeeld ook veilig om te gebruiken in het ziekenhuis. Dit soort mondkapjes worden getest op een aantal punten, waaronder de BFE. Dat staat voor de Bacterial Filtration Efficiency, dus hoe goed een mondkapje bacteriën tegenhoudt.

  • Mondkapje type I houdt ten minste 95 procent van de bacteriën tegen.
  • Mondkapje type II & type IIR houden meer dan 98 procent van de bacteriën tegen.

De R bij een mondkapje type IIR houdt niet alleen bacteriën tegen, maar biedt ook weerstand tegen spetters van buitenaf. Dat is belangrijk voor artsen die een patiënt moeten opereren, maar als je naar de supermarkt gaat is een mondkapje type II ook voldoende.

Hoe herken je zo’n mondkapje?

Je kunt aan een wegwerpmondkapje niet zien of het om een ‘gewoon’ mondkapje, een mondkapje type I of een mondkapje type II gaat. Ook niet aan de kleur van het mondkapje. Je kunt dit alleen aan de verpakking van het mondkapje zien. Daar moet opstaan welk type mondkapje het is en dat het om een mondmasker voor medisch gebruik gaat. Ook staat er een CE-markering op de verpakking.

Als het advies van het OMT wordt aangenomen dan zijn de stoffen mondkapjes die je kunt kopen of zelf kunt maken dus niet meer voldoende, aangezien deze in de meeste gevallen niet officieel gecertificeerd zijn.

Waar koop je een mondkapje type II?

Hoewel het kabinet nog moet besluiten of ze het OMT-advies overnemen, is het wel handig om te weten waar je zo’n mondkapje type II kunt kopen. Aan RTL Nieuws vertelt Bernard Smals, apotheker en bestuurslid van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), dat de mondkapjes die je bij de apotheek of drogist kunt kopen vaak wel type I of II zijn. Wel blijkt dat grote drogisterijen op dit moment geen of amper mondkapjes type II op voorraad hebben. Ook bij sommige supermarktketens zijn ze nog niet te koop. Online zijn de mondkapjes nog wel verkrijgbaar.

Lees ook: Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

Een FFP2-mondkapje

Er bestaan ook FFP2-mondkapjes, dit zijn mondkapjes die een beetje bol op je gezicht staan. Smals legt uit dat deze beter aansluiten en dat je hierdoor als drager ook beter beschermd bent. Een type I en type II mondkapje beschermen alleen de mensen om je heen, omdat het deze alleen de lucht die je uitademt filteren. Een FFP2-mondkapje filtert ook de lucht die jij inademt. Ook de FFP-maskers hebben verschillende varianten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meldt dat het FFP1-masker minimaal 80 procent van de virusdeeltjes tegenhoudt, het FFP2-masker 94 procent en het FFP3-masker 99 procent. Je kunt er dus ook voor kiezen om een FFP-masker aan te schaffen, maar een type II mondkapje biedt ook voldoende bescherming.

Buiten een mondkapje op

Het OMT adviseert om niet alleen een mondkapje in binnenruimtes te dragen, maar ook buiten op plekken waar het lastig is om afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan drukke winkelstraten, markten, bij sportevenementen of demonstraties. Ook adviseert het OMT om je mondmasker op te houden wanneer je zit, bijvoorbeeld op kantoor, in het onderwijs, in de horeca, bij culturele instellingen en binnen-evenementen.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl, AD
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden