null Beeld

Dit is het verhaal achter deze wereldberoemde Ikea-poster

Je kent 'm ongetwijfeld, de zwart-witte Ikea-poster van de Amsterdamse grachten met op de voorgrond een rode fiets. Misschien heb je 'm zelf wel boven de bank hangen, want het winterse plaatje is wereldwijd een half miljoen keer (!) verkocht. Programmamaker Tom Roes besloot er een documentaire over te maken.

De poster hing ook enige tijd in de woonkamer van de 38-jarige Slimste mens-winnaar. Tom Roes kreeg hem een aantal jaar geleden van zijn vriendin met sinterklaas. Waarom de foto zo populair is, is Tom trouwens 'een raadsel'. Hij vindt 'm namelijk niet mooi en vroeg zich af hoe het kan dat de poster zo vaak is verkocht. Ook was hij benieuwd naar de maker van de foto, vertelde hij woensdagavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door.

Geen hobbyfotograaf

Roes dacht dat een hobbyfotograaf het kiekje op de hoek van Brouwersgracht en Herengracht had gemaakt. Maar dat bleek niet het geval. Fernando Bengoechea, een bekende Argentijnse (mode)fotograaf, is de maker. Bengoechea fotografeerde onder andere campagnes voor Tommy Hilfiger en legde Naomi Campbell vast op de gevoelige plaat. De foto van Amsterdam was bedoeld voor zijn vriend. Tom Roes: “Het is toch prachtig dat zo’n foto dan in een Zweeds warenhuis belandt?”

Stille dood

Dat Ikea zijn print naar een massapubliek heeft gebracht, heeft de fotograaf overigens nooit geweten. Bengoechea was in 2004 met zijn partner op Sri Lanka en is toen naar alle waarschijnlijkheid omgekomen bij de tsunami. Zijn lichaam is nooit gevonden, zo meldt de Volkskrant.

Goede deal

Dan rest de vraag: waarom koos het Zweedse woonwarenhuis uitgerekend deze foto? De afdruk was, samen met duizenden andere foto’s die Fernando Bengoechea had gemaakt op zijn reizen, terechtgekomen in de database van het agentschap dat hem vertegenwoordigde. Daar moet Ikea de foto vandaan hebben gehaald, zo vertelt Roes aan de Volkskrant. “Het was gewoon de allergoedkoopste foto die ze konden vinden,” aldus de documentairemaker bij De wereld draait door.

De documentaire

Voor wie, anders dan Roes, deze poster wél ziet zitten: je vindt 'm bij Ikea onder de naam Vilshult. Dat is tevens de naam van de documentaire van Roes die nog online te zien is via de VPRO en op

. En de poster die Tom jaren in zijn bezit had? Die hangt nu in het Amsterdam Museum. “Het is een Ikea-product, maar ook een soort ding van ons collectief geheugen.”

Bekijk hieronder het fragment uit De wereld draait door terug.

Bronnen | De wereld draait door, ikea.com, volkskrant.nl

Foto | Ikea

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden