null Beeld

Dit is het perfecte excuus om nóg meer frikandellen te eten

Hoewel een frikandel niet het gezondste stukje vlees is dat er bestaat, hoef je je zeker niet slecht te voelen als je er eentje eet. Sterker nog: je mag best een beetje trots op jezelf zijn! Frikandellen zijn volgens Peter Koolmees, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit van Utrecht, namelijk een hartstikke duurzaam product.

Eigenlijk ben je dus hartstikke goed bezig als je regelmatig een frikandel eet.

Botdeeltjes

Wat een frikandel zo duurzaam maakt, zijn de ingrediënten. Frikandellen zijn namelijk gemaakt van separatorvlees. Dit is vlees dat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Wanneer dit vlees door een machine gaat, komen er ook nog allemaal botdeeltjes mee. Deze botrestanten zouden normaal gesproken in het afval belanden, maar worden nu dus alsnog gebruikt waardoor slachtdieren vrijwel volledig verwerkt kunnen worden.

Lees ook: je kunt tegenwoordig een 'loempidel' in de snackbar bestellen

Trots op ons kikkerlandje

Echt smakelijk klinkt dit natuurlijk niet, maar we mogen best trots zijn op deze manier van vleesverwerking. Ons land blijkt namelijk een voorloper te zijn op het gebied van de separatormachines, waardoor we verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel separatorvlees dat voor de rest van de wereld wordt geproduceerd.

Zo slecht nog niet...

Deze voorsprong hebben we volgens Koolmees te danken aan de calvinistische zuinigheid en het gebrek aan een Bourgondische eetcultuur. Wij vinden het nu eenmaal prima om vlees uit de muur te trekken en kunnen intens genieten van een gehaktbal. En zo heel ongezond is dit niet: de producten met separatorvlees zijn rijk aan calcium, ijzer en eiwitten. Lekker blijven eten dus, die frikandellen!

Bron | Volkskrant

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden