null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is er allemaal te doen op Internationale Vrouwendag

#vrijheid. Met deze hashtag gaat dit jaar op zondag 8 maart Internationale Vrouwendag van start. De datum waarop de vrijheid en zelfstandigheid wordt geaccentueerd en nagestreefd. Een belangrijke dag dus, waar ook in Nederland aandacht aan wordt besteed. Wat wordt er die dag allemaal gedaan en wat kun je zelf doen?

Internationale Vrouwendag is er om vrouwen wereldwijd te steunen.

Vrijheid

Vrijheid voor vrouwen is een onderwerp dat al jaren een agendapunt is. In 1871 begon dit al met Aletta Jacobs, die verder wilde studeren dan de lage school. Destijds was het heel normaal dat vrouwen na de lagere school niet verder gingen leren. Uiteindelijk is het Aletta gelukt om naar de universiteit te gaan en was ze zelfs de eerste vrouwelijke dokter in Nederland. Dit was de start voor de emancipatie en de strijd werd verder voortgezet.

In de huidige maatschappij, bijna 150 jaar later, zijn er helaas nog voldoende situaties waarbij vrouwen niet dezelfde vrijheid ervaren als mannen. Op het gebied van werk, financiën, maar ook het recht op onderwijs. Daarom wordt er in het hele land (en wereldwijd) op 8 maart stilgestaan bij en aandacht gevraagd voor de vrijheid van vrouwen. De strijd over individuele rechten, zelfbeschikking en de vrijheid om zelf keuzes te maken.

Wat kun je doen?

Ook op kleine schaal kun je meehelpen de wereld een betere plek te maken voor meisjes en vrouwen. Door het hele land worden er evenementen georganiseerd, van debatavonden, lezingen en workshops tot livemuziek en zelfs een Women's March.

Een aantal dingen die je kunt doen op Internationale Vrouwendag:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Internationale Vrouwendag, SDGs, Women Inc.

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden