null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is de weersverwachting voor de rest van de zomer van 2021

Nederlandse zomers zijn vaak maar moeilijk te voorspellen. Kunnen we dit jaar net als in 2020 genieten van warme temperaturen, of moeten we het doen met wisselvallige dagen en veel regen? Dít is de weersverwachting voor de zomer van 2021.

Volgens een weerexpert kan het voor sommige mensen de perfecte zomer worden. Dat belooft veel goeds, toch?

Zonnige start

Hoewel de zomer nog tot 21 juni op zich laat wachten, is de meteorologische zomer al op 1 juni ingegaan. En die is tot nu toe enorm zonnig geweest. Volgens Weer.nl was het zelfs de op één na zonnigste start van de zomer sinds het begin van de temperatuurmetingen in ons land. Alleen in 1939 scheen de zon nog meer in de eerste tien dagen van juni. Dit jaar kregen we maar liefst 118,2 zonuren en was het ook nog warmer dan normaal. De temperatuur was gemiddeld 18,7 graden, wat 3 graden hoger is dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Een goed begin vdus, maar wat is de weersverwachting voor de rest van de zomer van 2021?

Weersverwachting zomer 2021

De kans op hittegolven en een flink aantal tropische dagen is volgens de meteorologen van Weeronline groot. Maar ook voor de mensen die daar niet zo van houden, biedt deze zomer uitkomst: er komen ook periodes met wat koeler weer en af en toe een bui. De weersverwachting voor de zomer van 2021 lijkt ons nu dus te wijzen op een behoorlijk afwisselende zomer. En dat blijkt alles te maken te hebben met de windrichting én het weer in onze (verre) buurlanden.

30 tot 35 graden

Naar verwachting wordt de zomer in Centraal- en Zuid-Europa namelijk heter en droger dan normaal, en daar pikken we in Nederland af en toe een graantje van mee. Als er een zuidenwind staat, kan het in Nederland wel 30 graden worden. Sterker nog: uitschieters boven de 35 graden met flink wat zon verdienen ook een plaatsje op de weersverwachting voor de zomer van 2021. Maar wanneer de wind uit het westen komt, is het zeker aan zee een stuk koeler. Dat komt doordat het water van de Noordzee kouder is dan afgelopen jaren, en de wind die koude temperaturen met zich meebrengt.

Lees ook:

Smeren, smeren, smeren: zondag extreem hoge zonkracht verwacht

Warmer in het binnenland

De verschillen in het binnenland en aan de kust kunnen de komende zomer sowieso extra groot zijn door die koude zee. Terwijl de temperatuur in het binnenland flink oploopt, kan de zeewind in gebieden rondom de kust de temperatuur laten dalen. Maar er is ook goed nieuws: door die koude zee is het mogelijk wél zonniger dan normaal in de kustgebieden. Er ontstaan namelijk minder wolken door het koude water en de flinke bries.

Net als 2019

Wil je de weersverwachting van de zomer van 2021 vergelijken met een andere zomer, dan lijkt-ie het meeste op die van 2019. Toen hadden we in Nederland ook langere periodes met koele temperaturen en buien, maar ook extreme hitte. Een lange hete zomer zoals in 2018 gaan we niet krijgen, maar er zal waarschijnlijk ook geen sprake zijn van extreme droogte. Als de eerste tien dagen van juni wat voorspellen, is het in ieder geval véél goeds voor liefhebbers van hitte.

Bron | Weeronline, ANP

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden