null Beeld

Dit is de reden dat hardlopen momenteel zwaarder kan voelen

Ben jij ook aan het hardlopen geslagen? Goed bezig. Maar misschien merk je toch nog niet de resultaten die je had gehoopt. Of loop je normaal met een hardloopclubje en merk je dat het in je eentje toch een stuk minder goed gaat. Blijkbaar zijn er twee verklaringen voor waarom hardlopen juist tijdens de coronacrisis zwaarder kan voelen. 

Meer eenzaamheid en stress door de crisis lijken de boosdoener.

Hardlopen voelt zwaarder

Zeker als je al voor de coronacrisis regelmatig aan hardlopen deed, kun je juist nu merken dat het zwaarder voelt. Dat lijkt misschien gek, omdat je nu meer tijd hebt om te lopen. Hierdoor zou je denken dat je sportprestaties erop vooruit zouden gaan. En ook als je het hardlopen gebruikt om je hoofd even leeg te maken, kan het zijn dat ook dan het sporten je zwaarder valt dan normaal. Dat heeft te maken met twee dingen: de invloed van stress en de toename van eenzaamheid door de coronacrisis.

De invloed van stress

Volgens een onderzoek van Medicine & Science in Sports & Exercise heeft het effect van stress op je lichaam ook gevolgen voor je sportprestaties. Volgens deze studie, waarbij deelnemers een mentaal vermoeiende computertest moesten doen en een ontspannende documentaire moesten kijken, ontstond er een opmerkelijk verschil. Wanneer ze na deze activiteiten op een loopband moesten rennen, bleek namelijk dat bij de mentaal vermoeiende activiteit de hardloopprestaties bij vrouwen met 6 procent achteruitgingen. Bij mannen was dit een vermindering van gemiddeld 3 procent. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat stress je langzamer maakt. Al bij 45 minuten stress kun je hierdoor hardlopen als zwaarder ervaren. Veel mensen ervaren door al het coronanieuws extra stress. Niet zo gek dus dat je sportprestaties de laatste tijd wat minder zijn.

Lees ook: Begonnen met hardlopen? Zó voorkom je blessures

Meer eenzaamheid

Als je normaal gesproken een hardloopgroepje hebt, of samenloopt met een vriend of vriendin, kan het ook zijn dat zonder partner het hardlopen tijdens de coronacrisis een stuk zwaarder aanvoelt. Het is niet alleen een stuk minder gezellig om niet tijdens het lopen met iemand te kunnen kletsen, het heeft ook psychologische gevolgen. Uit een onderzoek gepubliceerd in International Journal of Sports Physiology and Performance bleek namelijk dat deelnemers die met of tegen een ander persoon renden sneller liepen dan wanneer ze alleen liepen. Daarnaast bleek ook dat de deelnemers wanneer ze alleen renden minder tevreden waren met hun prestaties, dan wanneer ze dit samen met iemand deden. Maar er is ook goed nieuws: door de versoepeling van de coronamaatregelen mag onder voorbehoud weer steeds meer samen gesport worden, waardoor je je hardloopprestaties weer in gezelschap kunt opkrikken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Runner's World

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden