null Beeld

Dít is de langste straatnaam van Nederland (en het straatbord is 2,6 meter)

De langste straatnaam van Nederland heeft eindelijk zijn eigen naambordje gekregen. ‘De Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort’, staat er op het 2,6 meter lange bord. Dat is een hele mond vol!

Gelukkig hoeft niemand uit te leggen waarom hun adres zo lang is: er woont niemand op de Laan van de landinrichtingscommissie van Duiven-Westervoort.

Drie paaltjes nodig

De lange straatnaam is namelijk toegekend aan een fietspad dat sinds 2010 door een park in het Gelderse Duiven loopt. Toch had het pad in al die jaren nog geen naambordje gekregen. Al is het verkleinwoord ‘bordje’ hier niet echt van toepassing, aangezien het om een plaat van 2,6 meter lang gaat. Het bord is zo lang dat het drie paaltjes nodig heeft om overeind te blijven.

Straatnaambordendieven

De gemeente is nu wel bang voor straatnaambordendieven, want het is natuurlijk wel een collectors item, de langste straatnaam van Nederland. Zo worden bijvoorbeeld de borden van de ‘Sesamstraat’ en de ‘Rolling Stonesstraat’ in Nijmegen regelmatig gestolen. Bovendien staat het bord in Duiven in een afgelegen park waar mensen het bord ongezien mee kunnen nemen. Dat zou toch zonde zijn.

Langste straatnaam van Nederland

De straat in Duiven is pas sinds kort officieel erkend als de langste straatnaam van Nederland. De gemeente leek een beetje te zijn vergeten dat ze de laan een naam hadden gegeven, en iedereen refereerde naar het fietspad als ‘dat pad richting het theepaviljoen in het Horsterpark’. Tot de gemeente toevallig in een boek over Nederlandse straatnamen las dat zij de langste straatnaam van Nederland in hun dorp hadden.

Duidelijke winnaar

Hiervoor had Heerlen de langste straatnaam met de ‘Ir. Mr. Dr. Van Waterschoot van der Grachtstraat’. Deze straat heeft echter 48 karakters (inclusief spaties) terwijl de laan in Duiven er 55 heeft. Een duidelijke winnaar, dus. De langste aaneengeschreven straatnaam ligt in Zaandam: de Haaldersbroekerdwarsstraat heeft 26 tekens.

Langste straatnaam ter wereld

Toch vallen deze straatnamen nog mee: de langste straatnaam ter wereld heeft 85 tekens en ligt in Nieuw-Zeeland. Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu is Maori voor “De berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de bergbeklimmer, de land-verslinder die over de wereld reist, speelde met zijn neusfluit voor zijn geliefde”. Tja, leg dan maar eens uit waar je woont.

Bron | De Gelderlander

Beeld | video still

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden