null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít helpt tegen een winterdip in tijden van corona

De dagen zijn koud en kort en we zitten nog steeds in lockdown; dat doet niet veel goeds met je gemoedstoestand. Sterker nog: een kwart (26 procent) van de Nederlanders heeft last van een winterdip, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau van Multiscope.

Wat zijn daar de belangrijkste oorzaken van? En wat kun je ertegen doen, in tijden van corona en lockdown?

Winterdip

Als je last hebt van een winterdip heb je een neerslachtig en somber gevoel. Uit het onderzoek - dat in december vorig jaar werd uitgevoerd onder ruim 1000 mensen - blijkt dat vrouwen hier vaker last van hebben (29 procent) dan mannen (22 procent). Ook zijn het momenteel jongeren die het vaakst een winterdip hebben: 35 procent is in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Van de 34- tot 49-jarigen heeft 33 procent een winterdip, en vijftigplussers hebben er relatief minder last van (22 procent).

Oorzaken

Een winterdip kent meerdere oorzaken, maar volgens de ondervraagden spant een tekort aan zonlicht toch echt de kroon: 77 procent stelt daar last van te hebben. Maar ook minder buiten zijn (47 procent), minder sociale activiteiten hebben (34 procent) en minder beweging (29 procent) zijn veelgenoemde oorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat we massaal minder het huis uit komen door de coronacrisis en lockdown, wat ook de nodige effecten heeft op je mentale gezondheid. Een dikke knuffel van een vriendin of een gezellig etentje met de hele familie zit er nu even niet in, terwijl dat misschien juist is wat je nu nodig hebt.

Zó bestrijd je die dip

Wat je wél tegen die winterdip kunt doen, zonder dat je de coronamaatregelen overtreedt? Meer dan de helft van de ondervraagden probeert het thuis gezellig te maken. Met deze tips kun je bijvoorbeeld je slaapkamer nóg knusser maken, wat ontspannen wellicht wat makkelijker maakt. Ook probeert bijna de helft meer naar buiten te gaan. Dat is sowieso een goed idee, want wandelen in de winter is extra goed voor je.

Lees ook:

Hoe kleurrijke kleren dragen kan helpen tegen een winterdip

Meer bewegen staat dan ook op het lijstje van veel mensen (39 procent), en ook gezonde voeding (37 procent) wordt ingezet tegen de winterdip. Wist je trouwens dat bepaalde voedingsmiddelen je humeur verbeteren? Eet bijvoorbeeld eens wat vaker zalm en eieren en drink groene thee. Oh, en zet ook spinazie vaker op het menu. Over het algemeen geldt ook dat je door een mediterraan dieet te volgen de kans op een winterdip kunt verkleinen. Maar eet dít juist minder. Je kunt ook vitamine D slikken om die winterdip tegen te gaan, zoals ruim een derde van de ondervraagden doet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Atida Pure

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden