null Beeld BrunoPress/Action Press
Beeld BrunoPress/Action Press

Dít hebben alle landen die het beste op het coronavirus reageren gemeen

Het coronavirus houdt inmiddels bijna alle landen wel in zijn greep, maar in het ene land slaat het virus harder om zich heen dan in het andere. Hoewel het niet áltijd iets is waar politieke leiders iets aan kunnen doen, valt er wel iets op. Alle landen waar de cijfers van het coronavirus meevallen hebben een vrouwelijke leider.

Onder andere Taiwan, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Noorwegen behoren tot de landen met de minste coronadoden én hebben allemaal een vrouw als leider.

Vrouwelijke leider

Ook in Finland, IJsland en Denemarken laten de vrouwelijke leiders zien hoe je goed orde kunt scheppen in zo’n chaos. De aanpak van deze vrouwelijke leiders is vooral onderscheidend op één cruciaal moment: toen de verspreiding van het coronavirus net het land bereikt had, of zelfs al daarvoor. Zo vertelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al tijdens haar eerste toespraak al dat het een ernstig probleem is, en dat tot 70 procent van de bevolking besmet zou raken. Omdat zij het meteen serieus nam, deed het volk dat ook. Ook Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, was er vroeg bij met haar aanpak. Nog voor er veel slachtoffers waren kondigde zij al strenge maatregelen af.

Lees ook: Een medicijn tegen het coronavirus: dít is hoe het er nu voor staat

Persconferentie coronavirus

Opvallend is ook dat vrouwen kozen voor een warme, liefdevolle boodschap op televisie en de inzet van influencers, terwijl de mannelijke leiders bijvoorbeeld spraken van een oorlog of strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan de Noorse premier Erna Solberg, die speciaal voor de kinderen in haar land een speciale persconferentie op televisie gaf. Daarin beantwoordde de vrouwelijke leider de vragen van kinderen over het coronavirus. Dat is een groot verschil met de toespraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

Aanpak coronacrisis

Sommige mensen zeggen dat het komt omdat het hier gaat om kleine landen, eilanden of andere uitzonderingen. Dat klopt voor een paar van deze landen, maar bijvoorbeeld Duitsland valt daar niet onder. Ook zijn er andere eilanden, zoals het Verenigd Koninkrijk, waar het nu heel anders loopt. Het lijkt dus vooral écht te maken te hebben met de aanpak van de vrouwelijke leiders die de ontkenningsfase oversloegen. Ze gingen direct aan de slag met indammen van de epidemie. Natuurlijk werden veel politieke leiders, zowel de mannen als de vrouwen, overvallen door het coronavirus. Ze doen wat ze kunnen om de epidemie in hun land in te dammen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte Kringen, Forbes

Beeld | Brunopress

Ilse van RoekelBrunoPress/Action Press

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden