null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit geloof je niet: de bizarre voorwerpen die mensen achterlaten in de trein

Dagelijks worden er honderden spullen vergeten in de trein. Pasjes, tassen en sleutels het meest. Maar kunstbenen? Een opgezette fret? En een verzameling van dode insecten? 

Ook de NS staat ervan versteld dat mensen die spullen überhaupt meenemen in de trein, maar vooral dat ze die vergeten. De meest bizarre gevonden voorwerpen die nooit meer zijn opgehaald, worden vanaf nu tentoongesteld in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Van kinderwagens tot rollators

Voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, een gebit, een verzameling torretjes, de sleutel van een peperdure Porsche, een collectebus voor het Astma Fonds, rollators, kinderwagens, een complete ski-set: het zijn spullen waarvan je denkt dat de eigenaar toch echt wel z'n best zou doen om ze terug te krijgen. Toch wordt dat vaak genoeg niet gedaan, blijkt wel uit de expositie.

Goed bewaard

Normaal gesproken worden gevonden voorwerpen vijf dagen bewaard op het station waar ze zijn ingeleverd. Als je via de site van de NS een opsporingsformulier invult, kun je je gebit, kunstbeen (blijft lastig voor te stellen...) of ander bezit kosteloos bij de servicebalie ophalen. Na die vijf dagen gaat het voorwerp naar het depot in Utrecht, waar het nog minimaal drie maanden opgeslagen blijft. Wordt het dan nóg niet opgehaald, dan worden de bruikbare onderdelen gerecycled of doorverkocht. Dat is niet gebeurd met de bijzondere spullen die nu in het Spoorwegmuseum zijn beland.

Tentoonstelling

Nee, die vond zelfs de NS te opvallend om zomaar weg te doen. En zo gebeurde het, dat sommige van die spullen al dertig jaar lang in het depot opgeslagen liggen. Zonde, werd nu besloten: die verdienen een plek in een vitrinekast, die moeten gezien worden. Wie weet, stuit iemand zomaar op z'n lang verloren kunstbeen...

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden