null Beeld

Dit gebeurt er als de intensive care vol is in Nederland

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care belandt blijft met de dag toenemen. En daarmee komt ook het tekort aan ic-bedden in zicht. Naar verwachting hebben we over twee weken het limiet op de intensive care bereikt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we de intensive care in Nederland vol is? 

Dit zijn de meest realistische noodscenario's.

Wanneer is de intensive care vol?

We zijn inmiddels de 1000 coronapatiënten op de intensive care al ruim gepasseerd. Daarom moet er dit weekend al plek komen voor 2400 ic-bedden. Naast extra ruimte voor coronapatiënten, moeten er ook ongeveer 500 plekken op de intensive care vrij blijven voor patiënten met andere medische klachten.

Het lijkt misschien logisch om na die 2400 plekken verder te bouwen naar nog meer. Maar dat gaat volgens de ziekenhuizen en het zorgpersoneel hun capaciteit te boven. Dat komt omdat verpleegkundigen boven dit aantal geen goede zorg meer kunnen verlenen. Verpleegkundigen worden op dit moment eigenlijk al op een groter aantal bedden op de intensive care gezet dan normaal. Wanneer de 2400 plekken allemaal vergeven zijn, is de intensive care dus vol. Voor wat er dan gebeurt, bestaan twee scenario’s:

1. Nederlandse coronapatiënten naar het buitenland

Wanneer de intensive care in Nederland vol is, moeten coronapatiënten naar het buitenland worden verplaatst. Bijvoorbeeld naar Duitsland of België. Volgens premier Mark Rutte zijn er al negen Duitse ziekenhuizen die hun ic-bedden hebben aangeboden en worden er al zo’n tien Nederlanders in Duitse ziekenhuizen behandeld. Maar aangezien onze buurlanden ook kampen met de coronacrisis, is het verplaatsen van Nederlandse coronapatiënten naar de de intensive care-afdelingen in het buitenland niet dé ideale oplossing voor de lange termijn.

Lees ook

Hoe kan het dat Nederland in vergelijking met andere landen zo weinig ic-bedden heeft?

2. Traige: de arts kiest wie er op de ic komt

Omdat we niet alleen maar terug kunnen vallen op onze buurlanden, is er ook een ander noodscenario: traige. Daarbij moeten artsen bepalen wie in aanmerking komt om op de intensive care behandeld te worden. Hierbij kijken ze vooral naar de geschatte kans op genezing.

Gelukkig is van deze selectie in Nederland de komende tijd nog geen sprake. En premier Rutte liet al weten dat er alles aan gedaan wordt om niet in die fase terecht te komen. Maar er zijn door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) voor ic-artsen wel alvast aangescherpte richtlijnen opgesteld, voor het moment dat de intensive care vol is. En die zijn vrij schrijnend.

Aangescherpte richtlijnen bij beddentekort

Deze richtlijnen zorgen ervoor dat er geen nieuwe patiënten op de ic-afdeling komen die weinig overlevingskant of een korte levensverwachting hebben. Dat gaat om de volgende gevallen, ongeacht of deze wel of niet besmet zijn met het coronavirus:

 • Hartstilstand waar niemand bij was, waardoor (te) veel schade is ontstaan
 • Ernstig trauma, waarbij de kans op overlijden meer dan 90 procent is
 • Ernstige brandwonden, waarbij de kans op overlijden meer dan 90 procent is
 • Ernstige en onherstelbare hersenaandoeningen
 • Uitgezaaide kanker, inclusief bloedkanker (leukemie) met een lage levensverwachting
 • Orgaanfalen (zoals hartfalen of longfalen) met een lage levensverwachting
 • Ziekten van het immuunsysteem met een lage levensverwachting
 • Mensen die compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging (CFS-score 7 of hoger)
 • Terminaal zieken

Mocht de intensive care na deze maatregelen nog steeds vol raken, dan gaan de richtlijnen nog een stap verder. In dit geval komen de volgende patiënten niet meer in aanmerking voor de intensive care:

 • Mensen die een hart-longmachine nodig hebben
 • Bij een hartstilstand worden patiënten op de IC niet meer gereanimeerd
 • Mensen die niet compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging, maar duidelijk minder reserves hebben dan anderen, onafhankelijk van hun leeftijd (CFS-score 5 of hoger)
 • De behandeling van patiënten die aan bovenstaande criteria voldoen en nu nog op de IC liggen, zal worden gestaakt

Leeftijdsgrens

Als er in het ergste geval hierna nog stééds te weinig plek op de intensive care is, dan pas zal een leeftijdsgrens worden gehanteerd. Patiënten van zeventig jaar of ouder zullen dan geen ic-bed meer krijgen. Daarbij zullen ook andere ethische principes mee spelen, maar hierover is nog geen richtlijn gepubliceerd. Mochten deze maatregelen in de toekomst van kracht zijn, dan zal de Artsenfederatie KNMG de ethische richtlijnen naar buiten brengen.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron| RTL Nieuws, NOS

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden