null Beeld

Dit drankje kan helpen voorkomen dat je dikker wordt

Van groene thee wordt al langer vermoed dat het kan helpen om op gewicht te blijven. Amerikaanse wetenschappers hebben nu aangetoond dat ook het drinken van zwarte thee overgewicht kan helpen voorkomen. Oké, bij muizen weliswaar, maar het maakt het theeleuten er toch iets leuker op!

Volgens de wetenschappers is het bijzondere voordeel van groene en zwarte thee te danken aan de zogeheten polyfenolen (antioxidanten) in de beide theesoorten. Alleen de manier waarop deze in het lichaam werken, blijkt per theesoort te verschillen. Zo kunnen de polyfenolen in groene thee makkelijk in het bloed worden opgenomen, wat volgens onderzoek de werking van de lever kan verbeteren. De lever speelt een belangrijke rol bij de vetstofwisseling.

Goede darmbacteriën

De polyfenolen in zwarte thee zijn groter, waardoor ze pas in de darmen kunnen worden opgenomen. Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat deze stofjes ook in de darmen goed werk verrichten. Zo zorgen ze voor een toename van de Pseudobutyrivibrio-bacterie. En laat deze goede darmbacterie nou net de stofwisseling stimuleren! Vooruit, het is alleen op muizen getest, maar wij schenken graag nog een kopje thee in.

Thee net zo effectief als vetarm dieet

Voor hun studie hebben de onderzoekers van de Universiteit van Californië vier groepjes muizen op verschillende diëten gezet. De eerste groep proefdieren kreeg weinig vet en veel suiker, de tweede veel vet en veel suiker, de derde groep muizen kreeg veel vet en veel suiker én groene thee extract, en de overgebleven muisjes kregen veel vet en veel suiker én zwarte thee extract. Na vier weken bleek dat de muizen die de beide thee-extracten hadden gekregen net zo veel waren afgevallen als de muizen met het vetarme dieet. De onderzoekers zagen verder dat de muizen die het zwarte thee extract hadden gekregen meer goede darmbacteriën hadden ontwikkeld. Dit kan verklaren waarom ook deze proefdieren waren afgevallen.

Drie koppen groene of zwarte thee per dag

Overigens zijn groene en zwarte thee niet alleen goed om een gezond gewicht te behouden. De beide theesoorten verkleinen de kans op een beroerte, verlagen de bloeddruk en er zijn sterke aanwijzingen dat ze het risico op diabetes type 2 verlagen. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen daarom om elke dag minstens drie koppen groene of zwarte thee te drinken.

Bron | Men's Health, UCLA Newsroom, Maag Lever Darm Stichting, Famme

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden