null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít codewoord kunnen slachtoffers van huiselijk geweld gebruiken bij apotheken

Slachtoffers van huiselijk geweld die momenteel geen kant op kunnen, kunnen binnenkort ook in Nederland hulp vragen bij apotheken. Hoe? Door een codewoord te gebruiken.

Net als in onder andere Frankrijk en Spanje wordt de code ‘masker 19’.

Masker 19

Wanneer mensen bij de balie om zo’n masker vragen,

is het voor de apotheker duidelijk dat ze hulp nodig hebben en worden ze in

contact gebracht met hulpverleners.

Meer geweld

Met de code komt het ministerie, de hulp organisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP tegemoet aan de wens van hulpverleners. Zij zijn namelijk bang dat huiselijk geweld de afgelopen weken flink is toegenomen omdat veel mensen nu thuiszitten vanwege de coronamaatregelen.

Lees ook: nog nooit verteld: 'Ik werd mishandeld door mijn dochter'

‘Laagdrempelig en goed bereikbaar’

“Apotheken zijn voor veel mensen een veilige, betrouwbare omgeving. Daarnaast zijn ze laagdrempelig en goed bereikbaar”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal. Omdat er momenteel veel vraag is naar mondmaskers met allerlei specificaties, valt de hulpvraag voor ‘masker 19’ niet zo op, waardoor slachtoffers van huiselijk geweld eerder bereid zouden zijn om hulp te vragen.

Op de hoogte gebracht

Gisteravond zijn alle apothekers op de hoogte gesteld van het nieuwe codewoord. “Ik ga ervan uit dat het vandaag al werkt”, zegt de apothekersvoorzitter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden