null Beeld

Dit betekenen die risiconiveaus voor de regionale extra coronamaatregelen

Sinds de laatste persconferentie zijn er nieuwe regionale coronamaatregelen in het leven geroepen. En voor welke regio’s die regels gelden, dat wordt bepaald door de zogeheten risiconiveaus. Van waakzaam tot ernstig: wat betekenen die risiconiveaus voor het coronavirus eigenlijk?

En hoe worden die risiconiveaus bepaald?

De risiconiveaus bepalen

Om de nieuwe coronamaatregelen per regio te bepalen is er een systeem met drie risiconiveaus in het leven geroepen, dat bestaat uit: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Inmiddels staan er zes regio’s op risiconiveau 2, ook wel ‘zorgelijk’ genoemd. Dat zijn regio Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Hollands-Midden, Haaglanden, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond. En hoewel minister Hugo de Jonge al aangaf dat er waarschijnlijk meer regio’s op niveau 2 komen te staan, is de rest van Nederland op dit moment nog op niveau 1: waakzaam. Niveau 3, ernstig, is dus nog nergens in Nederland van kracht. Het RIVM, de Rijksoverheid, de veiligheidsregio’s en de GGD’s bepalen samen welk risiconiveau in elke aparte regio van kracht is. Via het coronadashboard van de Rijksoverheid kun je zien welke risiconiveaus waar gelden. Daarnaast kijken de vier instanties elke week hoe een situatie zich positief of negatief ontwikkelt, en kunnen zij het risiconiveau aanpassen. Maar wat betekenen die risiconiveaus precies?

Lees ook: België en Duitsland zetten Noord- en Zuid-Holland op code rood

Dit betekenen de drie risiconiveaus

Allereerst is er niveau 1, ‘waakzaam’. Daarbij is de situatie beheersbaar, dus het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is laag. Er is in dit geval voldoende regionale zorgcapaciteit en de coronamaatregelen worden voldoende nageleefd en zijn te handhaven. Daarnaast is bron- en contactonderzoek effectief. In deze situatie moeten kwetsbare doelgroepen wel alert blijven.

Niveau 2, ‘zorgelijk’, dat voorlopig voor zes regio’s geldt, houdt in dat de situatie zich negatief ontwikkelt. Het aantal nieuwe besmettingen neemt te snel toe. Ook leven mensen de maatregelen niet voldoende na en de druk op de regionale zorgcapaciteit neemt toe. Daarnaast wordt bron- en contactonderzoek ineffectief als de situatie langer voortduurt. Hierbij worden dus aangescherpte of nieuwe coronamaatregelen opgelegd, om de situatie weer onder controle te krijgen.

Niveau 3, ‘ernstig’, houdt in dat het aantal nieuwe besmettingen erg snel toeneemt. Daarnaast kan de regionale zorgcapaciteit de druk niet meer aan en leven mensen de maatregelen niet voldoende na. Bron- en contactonderzoek is in deze situatie niet meer effectief. Hierdoor neemt het zicht op de verspreiding van het virus af. Om overbelasting van de zorg te voorkomen, grip te krijgen op de verspreiding van het virus en om kwetsbare doelgroepen te beschermen zijn harde maatregelen nodig. Hiermee moeten regio's terug komen tot een beheersbare situatie, oftewel terug naar niveau 1.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Hart van Nederland, Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden